If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Spuštění Eurogameru

Vítejte na největší evropské síti herních webů!

Vážení čtenáři, vítáme vás na domácí pobočce největší evropské sítě herních webů. Česká republika se ve čtvrtek 28. května ve 20 hodin přidala k osmi zemím starého kontinentu, kde prestižní značka Eurogamer působí již řadu let. Založili ji bratři Rupert a Nick Lomanovi v roce 1999 v britském městě Brighton, kde nyní v její centrále pracují desítky zaměstnanců. Měsíčně celou síť navštíví přes tři miliony lidí, což ji staví na stejnou úroveň jako GameSpot nebo IGN.

Být součástí takové početné rodiny přináší čtenářům mnoho zřetelných výhod a tvůrcům otevírá nové možnosti, jež byly dosud v našich podmínkách vzhledem k malému trhu téměř nemyslitelné. Z těch nejvýznamnějších to je přístup ke všem informacím v předstihu a z první ruky, díky čemuž si např. odhalení nových her u nás budete moci přečíst od stejné minuty jako jinde ve světě (brzy takto preview Homefront). To samé se týká všech právě vypuštěných trailerů, které vám sekce Eurogamer TV streamuje v HD kvalitě.

Web v moderním a přehledném designu je kontinuálně vylepšován vlastním týmem programátorů, což v ČR nebývá zvykem a mnozí na to dojíždějí. Oproti tomu se zdejší redaktoři mohou soustředit jen na samotný obsah v propracovaném systému, v němž se např. obrázky či databáze her důmyslně vzájemně sdílejí mezi pobočkami. Provozovatelem a investorem Eurogamer.cz je společnost majitele největšího online obchodu s hrami Xzone, což při zachování nezávislosti redakce dává dobré předpoklady pro úspěch v ekonomickém směru. Jedná se o shodný obchodní model, jaký se dlouhodobě osvědčil nejprodávanějšímu časopisu Game Informer, vydávanému americkým řetězcem GameStop.

Lokální podoba těchto stránek se rodila zdlouhavě a složitě. Některé prvky, překlad menu nebo české znaky ještě nejsou úplně všude odladěné. O většině chyb víme a postupně pracujeme na jejich nápravě, přesto uvítáme, pokud i vy, čtenáři, se budete podílet na zdokonalování ve speciálním fóru. Nyní však musí, chtě nechtě, dostat prioritu E3 v Los Angeles, kde má český Eurogamer vlastního reportéra (jeho E3 blog).

.

Sladit rozjezd webu a současně připravovat zpravodajství z veletrhu pro nás bude zkouška ohněm. Proto si vás, naše budoucí a doufáme, že i pravidelné čtenáře, dovolujeme požádat o trochu shovívavosti. Jde i o komplexnost celého webu, protože tolik komunitních funkcí jen tak někde nenajdete. A právě to tvoří druhou devizu, na které chceme stavět...

Kdosi nazval Eurogamer jakýmsi herním Facebookem a nebyl daleko od pravdy. Počínaje seznamem přátel a posíláním zpráv, přes civilizovanější fóra, soukromé diskusní skupiny, sbírky her, hodnocení či čtenářské recenze až po integraci s vaším účtem na Xbox Live. Ovšem není nad osobní zkušenost, že? Nejlepší bude, když se zaregistrujete a sami prozkoumáte, co vše vám zdarma nabízí.

.

Redakce českého Eurogameru se zčásti rekrutovala z řad autorů, kteří "táhnou" oblíbené Tiscali Games a další magazíny. I pro ně se Eurogamer stal výzvou a možností růstu. Nejen svou propracovaností (co se technických vymožeností týče) a koncepcí, kdy recenze nebudou tak dlouhé a zpravodajství se pojme trochu odlišně. Změnou především v tom, že je úplně nesrovnatelné snažit se probourat hlavou zeď na domácím písečku a vedle toho po celé dny úzce spolupracovat se zapáleným týmem žurnalistických osobností rozesetých po celé Evropě. Stejně jako komunikovat přímo s předními výrobci her v zázemí globální sítě, čímž se vlastně vracíme zpět na začátek.

Jestliže jsme tu dosud hráli v dosti omezených podmínkách něco jako okresní přebor, nyní naše země se startem Eurogamer.cz postoupila do první ligy herních médií, kam dříve nakoukly jen licencované časopisy. Samozřejmě nelze čekat hned od prvopočátku zázraky... ani novorozeně vám hned po porodu nezačne běhat :) Ale můžeme vás ubezpečit, že časem budete z tohoto přijetí do "velké rodiny" těžit právě vy, naši čtenáři. Přejeme vám i sobě, ať se vám na českém Eurogameru líbí a rychle se tu zabydlíte!

Redakce českého Eurogameru

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author

Redakce

Contributor

Comments