Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Force Unleashed PC

Příšerná PC předělávka povedené hry.

Dávno pryč už jsou doby, kdy hra ze světa Star Wars znamenala alespoň trochu kvalitu. Doby, kdy LucasArts plodili výborné vesmírné simulátory TIE Fighter a X-Wing, příběhově bohaté FPS akční hry jako Dark Forces nebo fenomenální RPG jako Knights of the Old Republic.

Teď vznikají jednoduché akční hry, Lego Star Wars, různé útočící klony s děsivou grafikou a skoro už se zdá, že žádná kvalitní hra z tohoto vesmíru snad nevzejde (díky bohu za připravované Star Wars MMO od Bioware). V roce 2008 ovšem reputaci Star Wars hrám vyžehlilo The Force Unleashed. Konzolová akční hra, ve které jste dostali možnost hrát za učně samotného Dartha Vadera a světelným mečem rozsekávat na kusy nebohé Jawy, Wookie a samozřejmě i lidi.

Ta teď přichází ve své naprosto ultimátní Sith edici také na PC. Obsahuje první dva stahovatelné přídavky, které jsou k dispozici pro PS3 a Xbox 360 (mise v chrámu Jediů a na planetě Tatooine), plus exkluzivní misi odehrávající se na zasněžené planetě Hoth (to je ta, ve které si Han Solo ustele ve vnitřnostech zvířete v Impérium vrací úder).

Pomáhat stormtrooperům v létání je zábavná kratochvíle.

Obsahově je tato ultimátní edice jistě bohatá, zejména když se přihlédne k ceně, kterou museli zaplatit majitelé konzolí za původní hru a za další DLC, jež zde máte k dispozici zdarma. Bohužel je ale zároveň tato edice naprosto exemplárním příkladem toho, jak by neměl PC port z konzolí vypadat.

Na portu The Force Unleashed je vlastně špatně úplně všechno. Když LucasArts kdysi říkali, že na PC tato hra nikdy nevyjde, možná raději měli dodržet slovo. PC verze je totiž ošklivá, pomalá a úmorně frustrující, až je téměř nehratelná. A nic nezachrání ani ty dobré momenty ze hry.

Souboj s Bobou Fettem v přídavku. Překvapivě velice jednoduchý.

LucasArts na původní konzolové verzi nezměnili naprosto nic. Dokonce se ani v základním menu nemůžete pohybovat myší, používat můžete pouze klávesnici a to už je ve většině případů portů velmi nepříjemné znamení. Co mě překvapilo ještě mnohem víc, to je fakt, že nemůžete nijak nastavit grafiku. Před spuštěním hry dostanete možnost změnit rozlišení, přidat nebo ubrat světelnost a to je vše.

Žádné nastavování anti-aliasingu, žádné nastavování kvality textur, prostě nic. Borci v LucasArts prostě vzali vizuální podobu hry a 1:1 ji převedli na PC s tím, že na něm můžete hrát ve vyšším rozlišení, než je 720p na konzolích. To by možná ani tak nevadilo, problém ovšem je, že hra se příliš dobře nehýbe ani na silnějších strojích.

Jabba Hutt vás na Tatooine hodí svému miláčkovi.

Hru jsem zkoušel na dvou počítačích, oba výrazně převyšovaly minimální systémové požadavky a u obou se chovalo The Force Unleashed stejně. Framerate je zafixovaný na maximálně 30fps a to i v místech, kde by váš stroj zvládl mnohem větší. Horší je to pak v momentě, kdy jde po vás víc nepřátel a do toho vydatně pracuje Havoc systém vypočítávající reálnou fyziku.

Při měření mi padalo fps klidně i na 15 a méně a v tu ránu se hra stávala nehratelnou. Jelikož se The Force Unleashed takto chovalo ve stejných místech na obou počítačích, je dost možné, že je už chyba v kódu hry. Ani si nedokážu představit, jak by se dala hra hrát na počítači, který by splňoval přesně minimální systémové požadavky. Na fps totiž neměla příliš vliv ani změna rozlišení.