Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE datadisku Total War: Rome 2 - Caesar v Galii

Pokud vám nesedla původní kampaň, tato to napravuje.

Ač byla velká kampaň v zářijovém Total War: Rome 2 (recenze) pojata opravdu velkolepě, její měřítko a časový záběr ve výsledku vyústily v nepřehlédnutelná zjednodušení. To trochu zklamalo především ty, co strávili spoustu času nad Shogunem II a Napoleonem Total War, kde dosáhla dynamika a detailnost herních map velmi vysoké úrovně. Naštěstí ale není všem dnům konec a po hrstce DLC, přidávající do hlavní kampaně pouze několik dalších frakcí, se konečně dostalo ke slovu i rozsáhlejší herní rozšíření.

Je jím nová samostatná kampaň v podobě Césarova tažení napříč Galií. Tímto se Rome 2 alespoň trochu přibližuje Napoleonovi Total War, kde bylo možné hrát skutečná historická tažení napříč Evropou a severní Afrikou. I nová kampaň Caesar v Galii má skutečné historické kořeny a je vymezena pouze krátkým několikaletým působením Caesara v této části Evropy, respektive roky 58 - 51 př. n. l. Navíc nabízí novou a hlavně podrobnější herní mapu.

Celé tažení se tak odehrává pouze na území dnešní Francie a jižní Anglie. V něm je celkem 18 provincií, přičemž každá je rozdělena do dalších 2 - 4 vnitřních regionů. Ekonomika provincií zůstala stejná jako v základní hře, je zde ovšem obrovská změna v plynutí času za 1 tah. Zatímco v hlavní kampani znamenal 1 tah celé 2 roky, v galském tažení uplynou za 1 kolo pouze 2 týdny. Jednoduchou matematikou tak lze dojít k tomu, že kampaň si můžete protáhnout skoro až na 2 stovky tahů, ale zakončit ji lze i dříve, splněním základních cílů (ovládnutí 28 osad a mít pod úplnou kontrolou 6 konkrétních provincií + mít ve stavu alespoň 80 vojenských jednotek).

Důležitým poznatkem je i fakt, že díky pomaleji ubíhajícímu času, je zpátky střídání ročních období a s ním spojené klimatické podmínky na herní mapě (např. sněžení v zimě, barvy podzimu atd.) Docela mě ale zarazilo, že hra zahlásila začátek jara už v únoru. Že by to ve starověku fungovalo jinak než dnes? :)

V galském tažení jinak nemusíte hrát jen za Caesara, respektive Římany. Dostupné jsou celkem 4 národy, takže ještě je na výběr kmen Arvernů (zástupci Galů), kmen Svébů (z Germánie) a poslední hratelnou frakcí jsou Nerviové (kmen Belgů). Všichni musí pro vítězství v této kampani splnit stejné (výše zmíněné) cíle. Na mapě se pak vyskytuje celý zástup nehratelných galských kmenů. V diplomatickém menu jsem si ještě všimnul, že galské kmeny mají značku "příbuzná krev" umožňující tvorbu spojenectví proti hrozbě cizích kultur. I jinak nepřátelské kmeny se tak můžou domluvit na spolupráci, když na ně budou Římané dorážet a vnucovat jim svojí kulturu.

Hratelnost nového rozšíření je velmi slušná. Ačkoli se to na první pohled nezdá, Caesar rozhodně nemá nic usnadněné. Sice začíná s největším počtem startovních provincií ze všech hratelných frakcí, ale nemá žádný fyzický kontakt s domovskou říší. O peníze, vojáky, jídlo a logistiku se musí postarat sám a čistě jen na území Galie. Mapa je navíc oříznutá, takže i když je možné vybudovat námořní jednotky, nejde s nimi ze Středozemního moře doplout do Atlantiku. Pokud jste už teď přemýšleli o přesunu po vodě a napadení severní Galie z moře, tak rovnou říkám, že je to neproveditelné.

Tažení se v jistých ohledech trochu podobá jihoamerické kampani z Medieval II: Total War Kingdoms nebo příběhovému tažení z Empire: Total War. Smyslem tedy není bojovat hned od začátku proti všem kmenům Galie, ale z některých je vhodné si vyrobit spojence, se kterými budete moci obchodovat, a budou vám pomáhat v bojích proti ostatním. To samé ostatně platí, i když hrajete za některý z kmenů proti Římanům.

Startovní trailer

Součástí tohoto DLC je i nová historická bitva u Alesie. Opět se jedná o zpracování skutečné bitvy, která navíc pro Caesara znamenala zlom v celém jeho dosavadním tažení. Hráč se ujímá velení právě ve chvíli, kdy na vnější opevnění útočí dorazivší galské posily. Potíž je ale v tom, že ač Římané mají v držení dřevěné palisády, za jejich zády je ještě vnitřní opevnění, kde stojí další galská armáda připravená vpadnout do zad Caesarovým vojákům a vzít je tak do kleští.

Přídavek Caesar v Galii pro Total War: Rome 2 na PC vyšel před Vánocemi 2013 jen digitální distribucí v češtině od Comgadu.

koupit na Steamu za 15 eur.

Herní rozšíření Caesar v Galii jako krabicovku zatím neseženete, takže pokud se rozhodnete pro jeho koupi, musíte zamířit přímo do distribuce Steamu a zakoupit tam. Zatím největším neduhem celého DLC zůstává jeho cena, která je 14,99 EUR a osobně se mi jeví jako hodně přestřelená. Ovšem na druhou stranu, když jsou Creative Assembly schopní říct si za přidání několika frakcí polovičku této částky, už to nezní tak hrozně, protože Caesar v Galii má mnohonásobně vyšší hodnotu než třeba řecké státy či kočovné kmeny. I přes čistě digitální distribuci se ale o českou lokalizaci nebojte, i nová kampaň je celá v češtině.

VERDIKT: Pokud vám velká kampaň původního Rome 2 příliš nesedla kvůli rozlehlosti a rychlému ubíhání času, je pro vás nové tažení Caesar v Galii jako stvořené. V duchu tažení z Napoleon Total War nabízí detailnější herní mapu, skutečné historické prvky a velmi pozvolné ubíhání času se střídáním ročních období. Kampaň je navíc dobře navržená, že dává velký prostor i k taktizování a diplomacii.

7 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Total War: Rome II

Video Game

Related topics
PC
About the Author

Milan Bergman

Contributor

Comments