Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dojmy z PC konverze Trials Evolution

Nejlepší arkádička světa dnes přichází i na počítače.

Právě dnes nastal ten vyhlížený den, kdy na PC oficiálně vychází konverze motorkářské arkády Trials Evolution, pro odlišení s přidaným přívlastkem "Gold". Pokud nemáte páru, tak vězte, že se jedná o jednu z nejlepších konzolových stahovatelných sérií všech dob, která má dva plnohodnotné díly pro Xbox 360 a několik rozšiřujících přídavků k tomu. Však se pro osvěžení klidně vraťte na naši loňskou velenadšenou recenzi (10/10). My jsme si mohli začátkem března zahrát Trials na PC v prakticky obsahově kompletní, ale ještě ne zcela odladěné předprodejní verzi.

Bohužel, na všechna vydaná i budoucí velká DLC z Xboxu si na počítači musíte nechat zajít chuť, protože je Gold edice kupodivu neobsahuje. A podle struktury menu se zdá, že se s nimi ani do budoucna nepočítá (možná jen přes UPlay?). Nicméně není třeba ronit slzu, protože se můžete zahojit alespoň tím, že hra pro PC v sobě nabízí jak poslední Trials Evolution, tak i starší díl Trials HD. Tedy dvě velké hry v jedné, což dohromady dělá docela slušnou porcičku nějakých 120 oficiálních úrovní (tratí).

PC konverze Trials Evolution se vlastně od té původní xboxové ani moc neliší. Počítat tak můžete se stejnou prezentací, stylem nabídek, hudbou a grafikou, jež je na obou platformách identická. Lepší obrázek na počítači nedostanete, což ale není na škodu, protože i na Xboxu vypadají Trials znamenitě. Na počítači hru v betaverzi trápil poměrně častý a obtěžující tearing (drobné zadrhávání obrazu), jinak bylo vše v pohodě.

Kromě toho prvního dílu Trials HD, jehož úrovně zde najdete pod jinou kolonkou "HD Warehouse", se PC a X360 verze Evolution od sebe liší už jen velice kosmeticky. Na PC do hlavního menu přibyly náhledy vybraných výtvorů z geniálního editoru, v němž můžete lehce tvořit nejen nové úrovně, ale rovnou i celé světu sdílené hříčky, které nemusí mít s motocykly až tolik společného.

Databáze výtvorů je ale pro obě platformy samostatná, takže zamrzí, že PCčkáři nemohou od začátku stahovat ty mraky dodatečných tratí od hráčů na konzoli. Pokud se hra i na PC ujme alespoň jako na XBLA, později určitě narazíte na úžasná díla, protože počítačová komunita je holka šikovná a neváhá se podělit se svými výtvory s kýmkoli.

Představovací PC trailer

Jestli mohu mluvit ještě o nějakém bonusu, tak tu máme i klasický manuál v PDF, který doplňuje stručné tipy pro hraní přímo ve hře. Nechybí ani nastavení grafiky, ale to je očekávaně velice střídmé, ostatně stejně jako volba ovládání, v němž si vystačíte pouze se čtyřmi šipkami. Víc pro řízení motorky, která přece nemusí zatáčet a většinou pouze jede vpřed, ani nepotřebujete.

I na PC se můžete spolehnout na online multiplayer až pro kvarteto jezdců, přičemž kvituji i zachování lokálního multiplayeru pro stejný počet hráčů, kteří to valí jako ve skutečných trialech každý po své trase na jedné obrazovce.

Trials Evolution pro PC v angličtině vychází právě dnes.

koupit na Xzone nebo ze Steamu.

Při přímém porovnání s konzolovým originálem jsem si ale na PC všiml mnohem kratší doby nahrávání jednotlivých úrovní, což je asi dané mým rychlejším pevným diskem, protože na X360 se hra také načítá z pevného disku.

U nás je Gold Edition nabízena jako krabicovka s českým manuálem za necelých šest stovek, což je o trochu více, než dáte za digitální distribuci, v níž hra startuje na 20 eurech (500 Kč). Jenže s krabicí můžete v závislosti na obchodu dostat navíc třeba steelbook, drobná DLC a soundtrack, takže v tuto chvíli je výhodnější si těch 60 kč připlatit, zatímco dříve byla výhodnější digitální distribuce zajišťující vstup do PC bety.

Každopádně Trials opravdu vřele doporučuji, protože hra je na PC naprosto stejně zábavná jako na konzoli, vlastně taková moderní a znamenitá reinkarnace kdysi oblíbené Elastománie - více se o ní dočtete v té velké recenzi xboxové verze.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Trials Evolution

Xbox 360

Trials Evolution

PC

See 2 more

Trials HD

Xbox 360

Awaiting cover image

Trials HD Big Pack

Xbox 360

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments