If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Tvůrci Mafie II se ještě více rozrostou

Šéf 2K Czech promluvil i o obtížích vývoje v ČR.

Šéf tvůrců Mafie II, Francouz Stéphane Dupas, poskytl svůj vůbec první rozhovor médiím. Pro Český rozhlas uvedl zajímavou informaci a to že hodlají dále rozšiřovat studio 2K Czech. K současným 200 zaměstnancům, což z nich už teď dělá jeden z největších vývojářských domů v Evropě, se podle něj přidají další lidé a svěří jim více projektů, aby mohli rozvíjet svůj talent.

"Jako prezident 2K Czech jsem šťastný, že mí američtí akcionáři nyní považují investice v České republice z před pár lety za velmi dobrý nápad," řekl Stéphane Dupas s tím, že v tom chtějí pokračovat. Oficiálně tak potvrdil to, co zaznělo v naší analýze roku 2010.

Přesná prodejní čísla Mafie II bohužel neprozradil, pouze že úspěch dvojky jde ve šlépějích jedničky. Jistým vodítkem budiž tvrzení šéfa 2K Czech, že momentálně prý jsou jediným studiem ve střední a východní Evropě, které dokáže prodat miliony kusů v USA. "Z našeho pohledu bylo klíčové navázat na filmovou atmosféru prvního dílu a zároveň mít Mafii II poplatnou designu, který požadují dnešní hráči, což se povedlo a jsme na to pyšní."

80% zaměstnanců 2K Czech tvoří Češi. O nich a na téma řízení mezinárodního týmu Stéphane Dupas pro Český rozhlas řekl: "Češi mají excelentní rozhled, ale - aniž bych se jich chtěl dotknout - ne vždy rozumí chuti a přáním zákazníků ve Francii, Německu či Velké Británii, kde se nachází největší herní trh. Díky zaměstnancům ze západní Evropy, kteří se na projektech podílejí a českým vývojářům eventuálně vysvětlují, že hry by měly být snadné a překrásné, se v naší firmě vytváří dynamika, kterou považuji za pozitivum."

Stéphane Dupas vedl francouzské studio Power and Magic Development, tvůrce tenisu Top Spin 3 (proto nyní dělají čtyřku), a před lety byl Take-Two dosazen na pozici šéfa 2K Czech, kde vystřídal zakladatele Petra Vochozku, a přivedl si sebou pár spolupracovníků. Jak sám uvedl, cílem bylo obohatit brněnské studio o jeho 15 let zkušeností v herní branži a metody v organizaci práce, což "v kombinaci s kreativitou a talentem českých programátorských, designérských či grafikových ručiček dá vzniknout nejzajímavějším hrám na světě".

Fakt, že Stéphana Dupase akcionáři Take-Two (pro něj jediný ukazatel a hodnotitel výsledků) neodvolali, nezeštíhlili mu firmu (jako se děje téměř všude) a naopak mu dali zelenou pro další růst studia, dokazuje, že svou práci odvádí kvalitně - ať už si o tom mnozí myslí cokoli.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia II

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments