Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Vanishing of Ethan Carter

Expedice do duše chlapce ve ztotožnitelné krajině.

Atmosféra deroucí se skrze monitor při hraní The Vanishing of Ethan Carter přímo svádí k psaní rozvláčných textů plných melancholických sousloví, abstraktních vyjádření úžasu a zasněné chvále výjimečnému titulu. Ale my jsme si v redakci řekli: "NE" a já se pokusím popsat Ethana, jinak téhle hře už ani neřeknu, bez emocí.

Ethan je malý kluk, kolem kterého se odvíjí mrazivý příběh plný hrůzostrašných výjevů. Na svět ,ve kterém se setkává nadpřirozeno s realitou, se díváte očima detektiva jménem Paul Prospero. Ten od Ethana dostal dopis s žádostí o pomoc a proto se rychle vydal do Red Creek Valley, aby ho našel. Už od začátku mi bylo jasné, že na konci příběhu čeká velké překvapení, přesto jsem nedokázal odhadnout závěrečnou katarzi. Chtěl bych hrozně moc osvětlit příběh více, ale jakýkoliv náznak nebo jen přirovnání k podobně příběhově vystavěným filmům by vám zkazil úchvatné dobrodružství. Takže mlčím.

Málokdy se uchyluji k popisu grafiky na začátku recenze, ale Ethan si to zaslouží. Sice běží na starším Unreal Engine 3, přesto se veteránům z vývoje Painkillera, nově sdruženým pod hlavičkou The Astronauts, podařilo vykouzlit nádhernou podzimní krajinu kolem tajemné přehrady. Předlohou je polská oblast Pilchowice link), která se nachází nedaleko od českých hranic (srovnávací obrázky zde).

Našinci při ustrašených procházkách v okolí vodní elektrárny buší srdce, protože příroda je té naší neskutečně podobná. Já se v Ethanovi cítil jako doma. Není náhodou, že Ethan vyšel právě teď na podzim, protože i smíšené lesy kolem Pilchowic, nebo chcete-li v Red Creek Valley, září všemi barvami.

Minimálně srovnatelný podíl na mrazivé atmosféře má hudební doprovod. Až na pár výjimek (GTA, Legend of Zelda, SM: Galaxy nebo Doom) jsem soundtracky z her nikdy neposlouchal. Nicméně hudbu z Ethana jsem si ihned uložil do své online sbírky na Google Play a už pár dní ji poslouchám. Soundtrack si můžete dokoupit společně s pozadími na plochu a dalšími drobnostmi jako Collector's edition upgrade. Sice vyjde na skoro polovinu ceny celé hry, ale stojí to za to! Muziku doplňují autentické ambientní zvuky prostředí, jako téměř neustále fučící vítr, tekoucí voda nebo zpěv ptáků.

Popis herních mechanismů jsem si nechal na závěr. Interaktivní momenty totiž nejsou v Ethanovi až tolik důležité. Ve hře je celých jedenáct hádanek, ať už jde o jednoduché nastavování písmen v otočném mechanismu nebo o mnohem složitější detektivní vyšetřování. Zajímavé je, že vás za ručičku nevede žádný tutoriál a na všechno si musíte přijít sami.

Herní svět není úplně malý a pár věcí, jako historku s čarodějnicí nebo vchod do dolu jsem objevil pouze náhodou, díky mému chtíči prolézt všechna zákoutí Red Creek Valley. Jednou jsem se i nepříjemně zasekl, protože jsem přehlédl otočný ventil a pak jsem bezradně běhal po mapě tam a zpět. Když o tom tak zpětně přemýšlím, je Ethan vlastně hrou v otevřeném světě, protože jednotlivé záhady můžete řešit téměř v jakémkoliv pořadí. Jen, na rozdíl od GTA, v téhle sandboxovce neumíráte.

Jakmile najdete místo činu, je hledání důkazů a řešení kriminálních případů, co se ovládání týče, triviální. Když objevíte nějakou mrtvolu, musíte pečlivě prohledat okolí. Poté, co prozkoumáte všechny důkazy, vrátíte se k nebožtíkovi a spustíte druhou část vyšetřování. Při ní chronologicky skládáte, prostým přiřazením číslic k jednotlivým situacím, události vedoucí ke zločinu.

Vanishing of Ethan Carter pro PC vyšel koncem září za 20 eur digitální distribucí, později bude i na PS4.

Jestliže se vám to nepovede, příběhová animace se přeruší a vy se o poskládání časové linky musíte pokusit znovu. Nakonec se přehraje celá sekvence a k tomu se doplní ještě pohled samotného Ethana. Abyste celou hru dokončili a rozpletli záhadu zmizení mladého chlapce, je nutné vyřešit všechny případy.

Může se zdát, že jedenáct hádanek a pět hodin zábavy není za dvacet eur moc. Ovšem vyloženě herní pasáže tady nejsou nosnou částí, tou je neustálý sklíčený pocit. Osamocené potulování na obrovském prostoru je samo o sobě skličující, když navíc stále čekáte, kdy na vás vyskočí konečně vyskočí nějaký mrtvý nebo klidně živý. Celý Ethan je otočen vzhůru nohama, kde byste čekali nejděsivější pasáže, nic se neděje a naopak na zdánlivě obyčejných místech se stanou ty nejpřekvapivější události. Na druhou stranu je pravda, že jakmile hru jednou dokončíte, už ji nemusíte spouštět, viděli a slyšeli jste všechno. Žádná vyšší obtížnost nebo alternativní cesty neexistují, což je jediná kaňka na jinak sněhobílém sešitu s nápisem The Vanishing of Ethan Carter.

Sledujte také nedělní video-speciál, připravujeme LETS PLAY.

VERDIKT: The Vanishing of Ethan Carter je transdimenzionální expedice do duše malého chlapce, při které vás bude pět hodin mrazit po celém těle. Za necelých 600 Kč se budete skvěle bavit, vaše oči si smlsnou na nádherné grafice, uši uslyší andělské písně a hráčská duše zažije něco naprosto odlišného než v běžné produkci. Jestli toužíte po originalitě, vaše hledání je u konce.

9 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

The Vanishing of Ethan Carter

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.
Comments