Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jak vrtule českého Take on Helicopters zatočily s piráty

Marek Španěl zareagoval na "zvláštní rozmazání grafiky".

Výrobci her prodělávají na pirátech nejen tím, že za jejich produkt nic nezaplatí, ale i často zbytečným zatěžováním linky technické podpory. Její provoz samozřejmě také něco stojí a zdržování se s desítky piráty den co den může ve finále generovat docela nepříjemnou ztrátu.

Někteří, zejména menší tvůrci nebo ti z Východu proto neřeší ochranu kontrolou pravosti, že se nelegální hra nedá spustit (protože k tomu může dojít i z plno jiných důvodů), nýbrž namísto toho umisťují sotisfikované DRM přímo do samotné hratelnosti. Možná i špetka nostalgie s hledáním desátého slova na patnáctém řádku na páté straně manuálu...?

Ač to nebylo nikde dopředu medializováno, zdá se, že to je i případ nové vrtulníkové simulace Take on Helicopters od tvůrců série ARMA z českého studia Bohemia Interactive. Jak si Eurogamer všiml, do oficiálního diskusního fóra někdo z hráčů napsal dotaz: "Proč se mi obrazovka při hraní rozmazává, jako bych byl pod vodou? Co dělám špatně?"

Když dotyčný přiložil obrázek, pouhých osm minut poté se mu dostalo odpovědi přímo od Marka Španěla, samotného šéfa Bohemia Interactive Studia: "Prosím, pošli mi soukromou zprávou doklad o nákupu hry i CD klíč a pak se na tvůj problém OSOBNĚ podívám."

Pokud tipujete, že pak se onen uživatel s přezdívkou Kcannon už nikdy znovu neozval, trefili jste se. Pravděpodobně totiž šlo o hráče pirátské verze Take on Helicopters, která tím pádem zřejmě používá něco na způsob ochrany FADE jako svého času Flashpoint od těch samých tvůrců. V jeho nelegální verzi neúčinkovaly některé zbraně, střílely pomaleji nebo hráč byl rychleji mrtev, kvůli čemuž hra bez originálky v mechanice v době vydání prakticky nešla hrát.

Trailer z Gamescomu

Update - Eurogamer požádal PR manažera Otu Vrťátka o oficiální komentář. Šéf tvůrců hry Marek Španěl k tomu uvedl: "Bohemia Interactive využívá různá protipirátská opatření, a mohu potvrdit, že obrázek uvedený na našich fórech, je jedním z jejich mnoha projevů. Originální verze Take On Helicopters podobnou degradací obrazu v žádném případě netrpí. Pirátství pro nás, nezávislého vývojáře na PC, představuje velký problém a snažíme se naši podporu směřovat výhradně na uživatele originálních verzí hry."

Digitální verze Take on Helicopters v zahraničí vyšla minulý týden a ta krabicová S ČESKÝMI TITULKY (oprava) za 899 Kč se u nás má objevit do Vánoc.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Take on Helicopters

PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments