Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Xbox 360 Slim

Srovnáváme nový model se starou konzolí.

Podobně jako to udělalo Sony se svojí poslední Playstation 3 Slim, i Microsoft nedávno uvedl na trh novou edici svého Xboxu 360, která se od těch minulých již docela dost liší a díky tomu se přímé japonské konkurenci nejen více blíží, ale v některých dříve pokulhávajících aspektech ji dokonce překonává.

Nový Xbox 360 tak obdržel zcela nový design s ostrými hranami, který je již hodně vzdálený dřívějším oblinám prvních konzolí. Možná i vy v něm naleznete příbuznost s americkými počítači Alienware, nebo tvary bojového letounu F-117, kvůli čemuž dostal neoficiální přezdívku Stealthbox.

Každopádně nová konzole z Redmondu se znovu nabízí ve dvou cenových provedeních lišících se výbavou. Lacinější nástupce Arcade verze má jen 4 GB integrovanou paměť, přičemž ta dražší testovaná edice disponuje velkým 250 GB pevným diskem.

Kompaktnější černý xbox se hodí ke všemu.

Obě již prodávané varianty spojuje jediné černé provedení skříně, nově v lesklé úpravě, takže k tomu, čeho se poslední Playstation 3 Slim (recenze) zbavila, tedy velké náchylnosti na škrábance a otisky prstů, má bohužel nový Xbox 360 ty nejlepší vlohy. Však i na zánovní testovací konzoli už byly drobné i větší škrábance, šmouhy a otisky prstů hodně patrné. Jestli je na můj vkus nový hranatý design vesměs docela povedený, za to lesklé provedení plastů dávám rozhodně palec dolů.

Zcela nové tvary konzole pohříchu znamenají i to, že se s odnímatelnými čelními panely ze starších xboxů můžete u nového tak akorát vyfotografovat, protože ty použít již nelze. A pokud tu mluvím o té nekompatibilitě se staršími edicemi xboxů, stejně do nového stroje již nevložíte žádnou xboxovou paměťovou kartu, kvůli jinému napájecímu proudu nelze použít ani starý zdroj a taktéž staré pevné disky nejsou taktéž kompatibilní.

Nový zdroj je taktéž citelně zmenšený.

Přitom i nový síťový zdroj je znovu umístěn mimo vlastní tělo konzole, takže se „cihly" pod televizí ani po druhé nezbavíte, nicméně ta je již o mnoho lehčí, kompaktnější a nemá tak strašně tuhý kabel do konzole, jako větší staré zdroje. Jestli nový xbox znovu jede na identickém napětí 12 V, tak díky nové základní desce, integraci procesoru a grafiky (oba 45nm) na jeden obvod, a úspornějším komponentům (podobně jako u předposlední Elite verze), mu nyní stačí snížený napájecí proud 10,83 A, přičemž starý xbox potřebuje 14,2 A. Což se samozřejmě podepisuje na drobně snížené spotřebě elektrické energie.

Všechny tyto úpravy tak značí asi nejlepší vlastnost nové konzole, kterou je zvláště v porovnání s úplně prvními edicemi xboxů doslova neslyšitelné chlazení, i důkladně ztlumená DVD mechanika (pohyb šuplíku je ale stále dost hlasitý a působí laciným dojmem), takže bez média je konzole prakticky neslyšitelná, a při hraní, tedy načítání z média, je taktéž znamenitě tichá. Subjektivně dokonce tišší, než v tomto solidní tenká Playstation 3 250GB, kterou jsem měl puštěnou hned vedle testovaného xboxu. Sám jediný ventilátor (starý xbox má dva) je tak účinný, že mu ani tolik nevadí stísněnější poličky, kdy první verze xboxů kvůli menšímu místu spouští velký hukot. U nového xboxu je nárůst otáček veskrze již velmi střídmý a hluk již ani v tomto případě neruší.

I ovladač má zbrusu nový a matný povrch.

Drobné úpravy však skrývá i vnějšek nové konzole, kde na čelním panelu zůstala pod krytem dvojice USB portů a barevné světelné zapínací tlačítko, jež je ale nyní, stejně jako miniaturní tlačítko šuplíčku mechaniky, dotykové. Oba butonky při dotyku pípají, jako indikace správného stisku. Poslední tlačítko pro spárování ovladačů u krytky portů pak zůstalo jako jediné klasicky spínané.

Celkové rozměry nového xboxu se pak střídmě zmenšily. Stará konzole disponuje proporcemi 295 x 250 x 81 mm (šířka, hloubka, výška na plocho), ale nový xbox je hlavně o 25 mm užší, když jeho rozměry jsou 270 x 260 x 72 mm. Což není tak velký posun, jako dříve v případě nové tenké PS3, ale nový xbox alespoň nepotřebuje přídavný stojánek při postavení na výšku.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

Related topics
About the Author

Michal Jonáš

Contributor

Comments