If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Carmacka příští generace konzolí moc nevzrušuje

Budoucnost spíš vidí ve virtuální realitě.

Spoluzakladatel id Software a technologický guru John Carmack není bůhvíjak odvařený z nové generace konzolí. Podle něj nepůjde o tak masivní pokrok kupředu, jak si mnozí vysnili, protože to samé, co X720/PS4, již nyní v podstatě nabízejí moderní PC, která jsou desetkrát výkonnější než staré konzole. Řekl to v rozhovoru pro sesterský magazín GamesIndustry.

"Pokud vezmete některou ze současných her, například Halo, nyní v 720p a 30 herzích, a pustíte si ji v 1080p, se 60 snímky za vteřinu a s pokročilými grafickými efekty, máte představu, co čekat od příští generace konzolí a co zabere celý jejich výpočetní výkon. Bude to zhruba to samé, co již známe nyní, jen mnohem hezčí."

Carmack zkrátka tipuje, že PS4/X720 dokaží poskytnout dechberoucí grafický zážitek, něco jako třeba Uncharted 3 ve FullHD, s veškerými dostupnými efekty, dokonalým nasvícením a filtry, ale to že bude všechno. Prý nás to nezarazí do křesla, jako když jsme poprvé viděli 3D a mysleli si, že jde o záběry ze života.

Budoucnost vidí Carmack spíš v něčem, jako bylo pohybové ovládání od Nintenda. Nebo - a teď si samozřejmě musel přihřát svou polívčičku, protože na tom také pracuje - něco jako opravdová virtuální realita.

Jak uvádí GamesRadar, lidé, kteří si Carmackovo řešení virtuální reality nasadili na hlavu headset a vyzkoušeli, prý odcházeli nadšeni. Redukuje totiž prodlevu mezi pohybem vaší hlavy a projevením toho v 3D brýlích, což má dokázat lidský mozek přesvědčit k uvěření, že se pohybuje ve skutečném světě. Na druhou stranu, když po 3D hraní na E3 neštěkl ani pes a od jeho tlačení upustila i minule mohutná propagátorka Sony, těžko říct, jestli to má nějakou šanci na uchycení se.

This article contained embedded media which can no longer be displayed.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Rage

PS3, Xbox 360, PC, Mac

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments