If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Zaklínače se už prodaly čtyři miliony kusů

Dopočítali jsme, kolik z toho dělá xboxová konverze.

Vlastní zpráva - Polský CD Projekt Red se dnes večer slavnostně pochlubil čísly celé série Zaklínač. Při započítání všech dosavadních dílů, edic a platforem se ji doteď prodaly více než čtyři miliony kusů. A to ještě nevyšla konverze pro Mac (podzim) ani X360 verze v Japonsku (srpen).

"Stále mě ohromuje, čeho se nám se sérií Zaklínač podařilo dosáhnout a kolik hráčů na kolika platformách pohltil námi vytvořený komplexní svět," rozplýval se šéf studia Adam Badowski a doporučil, ať sledujete letní slevy, ve kterých se brzy mají objevit speciální nabídky právě této hry.

Co už ale CD Projekt raději (záměr?) nedodal, je podíl jednotlivých dílů a verzí na zmíněném celkovém úctyhodném číslu. Naštěstí se to dá docela snadno z veřejných zdrojů dopočítat, z čehož nám vychází, že odbyt X360 verze asi nebyl zase taková sláva:

Prvního dílu Zaklínače se v základní edici i Enhanced edici ke konci 2008 dle oficiálních údajů od CD Projektu prodaly přibližně 2 miliony kusů (součet digitálky i krabicovky). Zaklínače 2 pro PC se za celý rok 2011 prodalo 1,1 milionu kusů a jedničky v té době přibylo dalších 400 tisíc kusů.

Takže i pokud by se v letech 2009-2010 neprodaly žádné další kusy Zaklínače 1 a pokud by se v první polovině 2012 neprodaly žádné další kusy Zaklínače 2 PC, což je obojí samozřejmě nemyslitelné, mohlo se xboxové konverze Zaklínače 2 za úvodní měsíce prodat maximálně 500 tisíc kusů (dopočet zbývající do těch 4 milionů).

Protože ale ta výše popisovaná dodatečná čísla doprodejů Z1+Z2 PC jistě byla vysoká díky různým slevám a reedicím, vychází z toho jasně, že se X360 verze nemohlo v USA a Evropě prodat více než jen řádově pár stovek tisíc kusů. Sami tvůrci v rozhovoru pro Forbes uvedli jen to, že za první týden (tzn. hlavně čísla z předobjednávek) prodali 250 tisíc kusů, což přičítáme hlavně Velké Británii, neboť v USA hra figurovala až na 6. místě dubnového žebříčku.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Witcher 2: Assassins of Kings

Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments