If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Kauza: Zakladatel BioWare je od tvůrců SWTOR pryč

Nestandardní postup se tvářil podezřele, ale bublina splaskla - komentář.

Komentář - Člověk by neřekl, co vše dokáže způsobit jedna změna stavu na kariérní sociální síti LinkedIn. Spoluzakladatel BioWare (Mass Effect 3, Dragon Age, Command and Conquer...), Greg Zeschuk, tam přesunul svou pracovní pozici "generálního manažera studia BioWare Austin" ze současných do minulých zaměstnání, čehož si všimla bystrá stránka GamersGlobal, která jinak zaslechla o dosti blbé náladě uvnitř BioWare.

Někteří z toho hned začali vyvozovat unáhlené závěry. Že prý určitě musel být odvolán kvůli nedávno přiznanému poklesu předplatitelů Star Wars The Old Republic. Že snad nespokojený Zeschuk měl úplně opustit celé EA. Že prý to odteď půjde s BioWare už jen z kopce, což pochopitelně šířili zejména odpůrci závěru Mass Effect 3. Nebo že dokonce odešel i jeho "pokrevní bratr" Ray Muzyka, protože se neúčastnil posledních porad...

Mluvčí EA tak byl donucen se k celé věci oficiálně vyjádřit a rychle uklidňovat situaci, než to vyvolá horší důsledky: "Už při květnové reorganizaci Greg Zeschuk oznámil svůj záměr vrátit se k jeho rodině na velmi zaslouženou dovolenou. Stále je v EA, nyní odpočívá v Kanadě a přemýšlí o nových projektech. V čele šéfa studia BioWare v Austinu a hry The Old Republic již v květnu stanul někdo jiný, Matt Bromberg. S Rayem Muzykou se nic nemění."

Možná by to nevyvolalo takový poprask, kdyby s tím EA seznámili veřejnost už dříve, a ne až v reakci na množící se spekulace. Že by doufali, že si změny nikdo co nejdéle nevšimne? Proč k reorganizaci došlo (vedle výsledků SWTOR), resp. proč vlastně Zeschuk svou pozici opustil, to již EA bohužel nevysvětlili. Ani na jakou pozici se do EA po dovolené vrátí, což znělo všelijak a dávalo to prostor bujné fantazii, na což by si PR měli vždy dát pozor.

Působilo to, že buď se něco muselo stát nebo že EA raději o celé změně mlčeli, aby neublížili výkonnosti SWTOR i hodnotě svých akcií před E3 a před oznámením přechodu na Free-2-Play. Při standardních výměnách takových čelních a známých představitelů firem se obvykle ihned oznamuje nová pozice a neposílají se potichu někam daleko na dlouhý odpočinek s nejistým výhledem do budoucna.

A co na to říká přímo Greg Zeschuk v dodatečném vyjádření? "Má role šéfa BioWare Austin u SWTOR se vždy plánovala jako časově vymezená. V BioWare do budoucna zůstávám a budu takto moci dohlížet na více her, nebudu se pouze soustředit na jednu (SWTOR) jako dosud," vysvětlil Gamasutře, čímž celá bublina splaskla, přestože drobné pochybnosti hlodají dál.

SWTOR byl u nás nedávno zlevněn na 299 Kč.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments