If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Majitel už brněnské tvůrce Silent Hillu dál nechce

Buď Vatru prodá nebo zavře kvůli složitému řízení na dálku.

Je tomu necelý měsíc, co jsme přišli s vlastní zprávou o konci studia Vatra Games. Jeho majitel z britské společnosti Kuju tento týden oficiálně potvrdil, že už o brněnské tvůrce Silent Hill: Downpour nestojí.

"Máme několik možností, jak s Vatrou naložit. Rozhodneme se během pár týdnů. Ať to ale dopadne jakkoli, jisté je, že už nadále nebudeme vlastníky Vatry," potvrdil nový šéf Kuju v rozhovoru pro sesterský server GamesIndustry. Neupřesnil přitom, jestli studio úplně zavře, nebo jestli ho spíš někomu prodá.

Důležitý je ale důvod, proč Kuju Vatru dále nechtějí. Není to prý tím, že by šlo o špatné vývojáře, dle Dominica Wheatleyho jsou naopak talentovaní. Nýbrž kvůli špatným možnostem řízení vlastní pobočky v jiné zemi, kam se schopní manažeri nijak zvlášť nehrnou (přestěhovat). Doslova přitom uvedl, že Vatře uškodily dřívější časté změny vedení a že by takové vzdálené studio už nikdy nezaložil.

"Vatra pracovala na prototypu nové hry pro nejmenovaného vydavatele, který se ale nakonec rozhodl do toho nejít. Pokud by šlo o naše studio v Británii, normálně bychom ho za takové situace přesunuli na nějaký náš jiný projekt nebo ho reorganizovali. Jenže když se to stane u studia v České republice, nemáme si s ním pak co počít. Neexistuje pro takové studio záložní plán, které každý musí mít," vysvětlil šéf Kuju. Asi ještě nikdy neslyšel o tom, jak fungují EA nebo UbiSoft s kooperací vícero studií roztroušených po celém světě na jediném projektu?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Silent Hill: Downpour

PS3, Xbox 360

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments