Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Autoři The Secret World končí s velkými hrami

Prodalo se ho jen 200 tisíc kusů, proto změna filozofie i na F2P.

Hardcore hráči ztratili další studio. A tentokrát za to nemůže pirátství, resp. nikdo na něj nemůže svalovat vinu, protože šlo o onlinovku.

Norský Funcom, autoři Dreamfallu, The Longest Journey nebo Age of Conan, se rozhodli zabalit to s velkými nákladnými projekty. Vlastně k tomu byli donuceni okolnostmi a je vůbec úspěchem managmentu, že nemuseli zavřít krám úplně už dnes, když propouští "jen" polovinu zaměstnanců v pobočkách v Oslu, Montrealu, Durhamu a Pekingu.

Podařeného MMORPG The Secret World (recenze téměř finální verze) se totiž za dva měsíce prodalo jen 200 tisíc kusů, ačkoli betatestu se zúčastnil více než dvojnásobek lidí. Zjevně je odradily pravidelné měsíční poplatky.

Hra navzdory EA za zády nenaplnila očekávání a podle tvůrců za to zčásti může průměrné hodnocení 72% na Metacritic. Nicméně její podpora a přídavný obsah nekončí, i se rozjedou nějaké nové propagační aktivity pro nalákání více hráčů, ačkoli přechod The Secret World na Free-2-Play režim stále doslova potvrzen nebyl.

Do budoucna chce Funcom tvořit jen menší, multiplatformní hry, které nejsou tak nákladné, umožňují flexibiliní obchodní model, budou dokončeny mnohem rychleji než onlinovky a je tak u nich nižší risk. Začne s Free-2-Play hrou dle minifigurek LEGO, která se má objevit za 18 měsíců.

Inspirací pro tento krok Funcom uvádí World of Tanks, Minecraft či League of Legends. Šance návratu firmy k adventurám není vysoká, protože má jít o malé online hry.

Poslední trailer z The Secret World

Read this next