Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Řecká prokuratura poslala tvůrce ArmA 3 do vazby

Jeli s cestovkou, teď na soud mohou čekat až rok a půl.

Ten, kdo vybral řecký ostrov Limnos s vojenskou základnou v rizikové oblasti nedaleko Turecka za dějiště ArmA 3, si za to nyní musí trhat vlasy, protože tady přestává veškerá legrace. Zlehčení od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga či obhajoba jejich nadřízeného Marka Španěla nepomohly, na dva vývojáře ArmA 3 byla tamní prokuraturou uvalena vazba.

Sdělil to zdroj agentury AFP s tím, že Češi mohou ve vazbě čekat na soud dlouhých devět až osmnáct měsíců namísto včerejšího návratu, jak měli naplánováno. Řečtí vyšetřovatel a prokurátor totiž trvají na naplnění skutkové podstaty špionáže, uvedla ČTK s odvoláním na českou ambasádu v Aténách.

Je teď na obhájci, aby vše do pěti dnů vyvrátil a přesvědčil vyšší justiční instance složenou z vícečlenné poroty. Načež se všechny strany mohou odvolat a teprve pak bude určen termín zahájení soudního stání, které může oba nerozumné fotografy poslat do vězení na 5 až 20 let. Jak připomíná AFP, v minulosti byla skupina Britů a Nizozemců za pozorování letadel v Řecku zadržována celý měsíc, než byli odsouzeni na tři roky vězení a až poté osvobozeni.

Podle serveru iDNES jeli zaměstnanci Bohemia Interactive do Řecka na zájezd s cestovní kanceláří: "Podmínky ve vazbě jsou tvrdé, ale lidé, se kterými se zadržení potkávají, se k nim chovají slušně a korektně. Je to celé nesmyslné nedorozumění, které se určitě rychle vysvětlí. Chtěli navštívit prostředí, které znali z počítačové hry, na jejímž vývoji se dva roky podíleli," tvrdí nejbližší příbuzní v prohlášení pro média, ačkoli už pro ArmA 3 neměli potřebu něco fotit.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments