If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dishonored ve světových recenzích sklízí 9/10 až 10/10

Sourhn názorů na jednom místě, osmičky padly ojediněle.

Po sobotním úniku na CVG, kontroverzi okolo herní doby, předčasném zahájení prodeje či šíření nahrávek se Bethesda rozhodla posunout embargo z večera na dnešní časné ráno. Probuzení do nového týdne tak doprovázelo zveřejnění desítek recenzí ve světě.

Nejčastější známkou, které si z nich Dishonored odnáší, je devítka, nebo trochu lepší devítka. Výjimečně padlo i pár desítek, převážně od těch méně známých a respektovaných webů, zatímco pár jiných se chtělo odlišit od davu osmičkou, ale ty jsou spíš ojedinělé. Nižší skóre zatím nikde uděleno nebylo.

Australský GameSpot šel do 9/10 za "širokou škálu schopností nabádajících ke kreativitě, rozlehlé prostředí plné tajných chodeb, design města a dabing postav". PC Gamer s 92% byl nadšen z "komplexnosti simulátoru vraha, fascinujících systémů, se kterými se dá hrát, a obřích levelů k prozkoumávání". Shodně na 92% to vidí IGN za "nádherný umělecký styl a svobodnou hratelnost", pouze se mu nezdál příběh, který by mohl být více rozvinutý. V tom se shoduje s Giantbomb (8/10), dle nějž je příběh směšný, předvídatelný, málo objasněný a celkově nedostál standardům roku 2012.

Polygon ocenil Dishonored 9/10 za odvážné vydání se proti proudu a naplnění vysokých designových ambicí, když mu toho v 16 hodinách nabídlo mnohem více než většina jiných her, jen vyprávění a gradace ve třetí kapitole prý mohla být na vyšší úrovni. I jindy příšní EDGE nebo Destructoid sáhli po 9/10, stejně jako jejich kolegové z OPM UK, GameFrontu, GameSpy, Joystiq, G4TV, GameMaster a desítky dalších médií.

8/10 hra obdržela od britského Eurogameru kvůli horšímu ovládání na konzoli, místy haprující umělou inteligenci (někdy vidí na dálku, jindy si nevšimnou v blízkosti - má být patch v oficiální den vydání) a slabší technické volby znovuhratelnosti, když chybí tlačítko "New Game" a když se nedá zopakovat kterýkoli level s jinými silami než s těmi, kterými jste zrovna v tu dobu disponovali. GameInformer dal Dishonored rovněž osmičku mj. za zubatější grafiku na konzolích a "někdy frustrující, nepochopitelné mechanismy, kdy od hry po skončení mise přesně nevíte, jaké konsekvence vaše činy v nastalém chaosu vyvolaly či jaký to má vliv pro různé závěry".

Dishonored pro PC, PS3 a X360 v češtině vyjde 12. října.

rezervovat na Xzone a dostat ještě hrací karty či in-game bonusy.

Trochu nevyužitý potenciál unikátního prostředí kritizuje VideoGamer sahající také po 8/10, podle nějž hra příliš nefunguje, pokud k ní přistupujete jako k bojové akci. Teleport jinak považuje za nepostradatelnou vlastnost a na PC je prý Dishonored fenomenálním vizuálním zážitkem i příkladem umělecké vize příští generace. Podle 1UP jde o poklad, který by měl být vzorem pro ostatní hry, protože se tu zážitek odvíjí od komplexní hratelností.

A které magazíny daly 10/10? Třeba portugalský Eurogamer, JeuxVideo, MundoGamers či The Escapist, ten konkrétně "za svět plný politických intrik a správné vyvážení rozhovorů s akcí". České recenze z oficiální review-verze začnou vylézat nejdříve koncem tohoto týdne, protože domácí weby dosud hru nemají k dispozici (ze stejných důvodů, kvůli kterým u nás doteď nevyšly datadisky pro Skyrim, tzn. nahlížení Bethesdy na ČR asi jako na Rusko). Kompenzovali jsme vám to po celý víkend přísunem aktuálního obsahu, mj. perlami a perličkami z rozhovoru s tvůrci, dojmy z různých průchodů, exkluzivním videem z pozdější mise v PC verzi nebo záznamem úvodních 23 minut hraní (ten slíbený audio záznam hodinové přednášky v příštích dnech).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dishonored

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments