Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

EA: Medal of Honor je kvalitnější, než vypovídá jeho průměrné skóre

Přiznali odbyt pod očekáváním.

Na noční finanční konferenci se investoři nemohli nezeptat vedení EA na výsledky Medal of Honor: Warfighter. Tomu dal Martin Zavřel v recenzi sedmičku a posléze ji i obhájil v podcastu, ale ve světě často padaly mnohem nižší známky.

"Přijetím hry u kritiků jsme zklamáni. Naše testování a zkušební interní recenze indikovaly, že hra je lepší, než ukazuje momentální průměrné skóre na Metacritic. Jsme o tom přesvědčeni," řekl prezident EA Frank Gibeau.

Zkušební interní recenze, tzv. mock reviews, si přední výrobci nechávají psát skutečnými novináři dlouho před vydáním, aby dopředu fundovaně zjistili, jaké ohlasy od kritiků mohou čekat, kolik se vyplatí investovat do propagace nebo na vyzdvihování čeho se mají zaměřit, v čem je hra opravdu dobrá. Funguje to jako každá jiná práce, kdy firma zaplatí najatému profesionálovi za jakýsi audit kvalit, při ignorování známých nedostatků, které teprve budou opraveny nebo dodělány. Tato interní recenze se pak nikde nezveřejňuje a v ideálním světě už pak ani ten samý novinář nepíše "ostrou" recenzi do časopisu, byť o tom se nemáme šanci dozvědět.

Jak EA dodávají, zaznamenali sice hráče, kterým se nový Medal of Honor nelíbí, nicméně věří, že své publikum si postupem času najde. Když akcionáři přesně mířenými otázkami chtěli vědět, proč tedy Medal of Honor neuspěl, Frank Gibeau hru většinou bránil a odvolával se na ty interní posudky (co jiného také mohl dělat, že?).

Na druhou stranu, Warfighter se stal nejprodávanější hrou minulého týdne v britském žebříčku, ačkoli přesnými čísly se raději nikdo nepochlubil. Faktem je, že i samotní EA přiznali, že hra zůstala za očekáváním, co se týče počtu vyexpedovaných kusů v době uvedení na trh, na rozdíl od slibně se vyvíjejícího NFS nebo Madden NFL 13.

Zatímco tedy FIFA 13 se 7,4 miliony kusů nebo Battlefield 3 Premium s 2 miliony předplatitelů táhly finanční výsledky EA, Medal of Honor je připisována hlavní vina za mírný meziroční pokles tržeb v tomto čtvrtletí (vedle pokročilého životního cyklu konzolí a s tím souvisejícími nižšími prodeji v kamenných obchodech), vyrovnat se tržbám Battlefieldu 3 před rokem je zkrátka obtížné.

Eurogamer se ještě k Medal of Honor: Warfighter vrátí v příštím podcastu a víkendové videorecenzi PC verze.

Read this next