If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jak se recenzovalo Black Ops 2 na Západě?

V luxusním golfovém resortu s drahými dárky.

Ve Spojených státech to vlastně není nic moc neobvyklého. Vydavatel zaplatí recenzentům z různých koutů Států letenky a ubytování, sezvou je na jedno místo a tito recenzenti si pak mohou pod dohledem vydavatele zahrát hry, na které pak budou psát recenze. Včetně domluvených setkání v multiplayeru, aby měli možnost vyzkoušet si i tyto módy.

Totéž platilo na Black Ops 2 a recenzent serveru Polygon o tom napsal zajímavou zpověď. Zejména s ohledem na etický kodex serveru Polygon, který říká, že si podobné cesty budou platit sami.

Activision naplánoval, že recenzenti odvedou svou práci v luxusním resortu La Costa Resort v Kalifornii, kde se hraje například i PGA turnaj golfu. Autor z Polygonu ale píše, že si ho moc neužil, protože byl tři dny zavřený v hotelu a hrál hru. Activison jim tentokrát hry dali na pokoje, kde si mohli zahrát singeplayer v soukromí, takže jim nikdo nedýchal na záda. Multiplayerové hry byly pořádány ve velké společenské místnosti, které připomínaly staré dobré LAN párty s desítkami strojů.

A jak známo, když je recenzent na nějakém výletě (vypadne z běžného pracovního prostředí) a v příjemném prostředí, může hru i všechno podvědomně vnímat lépe, než když ji narychlo musí hrát vystresovaný po nocích po příchodu ze zaměstnání nebo ve dnech, kdy ještě musí splnit tisíc jiných úkolů.

Vydavatel nabízel recenzentům jídlo, platil jim i letenky a ubytování. Autor Polygonu píše, že to ale rozhodně nebylo tak velkolepé ovlivňování recenzentů jako v minulém roce, kdy je vozili helikoptérou a měli pro ně spoustu zábavných aktivit. Ale i tentokrát při příchodu dostávali recenzenti tašky s dárky, mezi kterými byl například speciální Call of Duty headset v hodnotě 280 dolarů…

Existuje ale několik serverů, kteří tento způsob recenzování Black Ops 2 zcela odmítli, jako britský Eurogamer (včera dal po hraní krabicovky rovněž 8/10), VG247 nebo PC Gamer.

Pro úplnost se ještě sluší dodat, že žádná česká média na tuto akci samozřejmě pozvána nebyla a že recenzent českého EG Martin Zavřel si xboxovou verzi hry koupil za své peníze standardní cestou v obchodě (dal osmičku). Více se tématu přímého i nepřímého ovlivňování nebo podplácení herních redaktorů (nejen u recenzí, ale celkově) v ČR i ve světě bude věnovat podcast-speciál tento víkend.

Úvodních 25 minut hraní včetně druhé mise

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Call of Duty: Black Ops 2

PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments