Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Už je znám program českého Game Developers Session

První obrázky z chystaného RPG Dana Vávry nebo lidé z polského CD Projektu.

7. až 9. prosince se bude konat již desátý ročník Game Developers Session v Národní technické knihovně v Praze a bude mít rozhodně zajímavý program.

Spolu s legendami české herní scény dorazí na GDS také ze sousedního Polska zástupci ze studia CD Projekt RED, kteří stojí za oběma herními Zaklínači nebo chystaným Cyberpunk 2077. Zahraničním hostem bude také nizozemský game designer Joris Dormans.

„Program je koncipován tak, aby byl v rámci oboru zajímavý pro všechny bez rozdílu specializace - ať již se jedná o programátory, grafiky, game designéry a studenty či profesionály z dalších oblastí“, komentuje program letošního GDS Pavel Barák, předseda sdružení. Celkově letošní GDS nabídne přes 30 přednášek napříč tématy.

Jak už to u jubilejních výročí bývá, měla by být něčím výjimečná a nejinak je tomu i u GDS. „Letošní GDS je v pátek a pondělí rozšířeno o workshopy, tj. několikahodinové bloky s přímou participací účastníků“, uvádí Jan Jirkovský, producent GDS 2012. „Největší zájem očekáváme o workshop k enginu Unity 3D, jehož popularita i v ČR poslední dobou rapidně stoupá“, dodává Jirkovský. Rozšiřování enginu Unity 3D ostatně napomáhají i celosvětové úspěchy českého studia Madfinger Games a dalších českých týmů. Mezi další workshopy můžeme jmenovat Základy práce v programu Adobe Photoshop, game designérský workshop k nástroji Machinations od Jorise Dormanse a pondělí rozdělené mezi dva velké workshopy k aktuálním technologiím firmy Microsoft - herní vývoj pro Windows 8 a Windows Phone 8 a DirectX11.

Vedle poutavých přednášek a workshopů se GDS 2012 může pochlubit též bohatým doprovodným programem. Přesné detaily budou zveřejněny na konci listopadu, nicméně již teď jsou jasné základní styčné body: páteční večer je vyhrazen pásmu prezentací projektů českých herních vývojářů, v sobotu proběhne velká oslava 10. výročí konference, v neděli pak možnost rozloučení a klidného posezení na afterpárty v jedné z kaváren v centru Prahy.

Dan Vávra mimochodem také prozradil, že na GSC bude k vidění několik obrázků z jejich chystané středověké RPG v rámci přednášek lidí z Warhorse.

V rámci doprovodného programu nebudou chybět oddychové prostory s nejnovějšími herními hity, stojany s hardwarovými a softwarovými novinkami letošního podzimu, živá prezentace s možností vyzkoušení motion capture systému a řada dalších lákadel.

Pro účast na akci je nutné se včas předem registrovat na oficiálním webu gds2012.ceske-hry.cz. Vstupné činí 450 Kč pro studenty a 800 Kč pro pracující a zahrnuje celý víkendový program, sobotní párty i občerstvení po celou dobu akce. Páteční a pondělí workshopy je možné si rezervovat za příplatek 100 Kč / workshop.

Read this next