Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Zatčení Češi z Bohemia Interactive za špionáž nakonec souzeni budou

Řecký soud odmítl jejich odvolání i kauci.

Dva Češi z Bohemia Interactive, kteří jsou už přes dva měsíce ve vazbě v Řecku, nakonec budou souzeni za špionáž. Soud, který se konečně po měsících stávky vrátil do práce, totiž zamítl jejich odvolání.

Ivan Buchta a Martin Pezlar, kteří pracovali na Arma 3, ale v době svého zatčení se už věnovali spíše práci na zombie hře DayZ, o rozhodnutí soudu byli informováni tento týden.

"Píše se v něm, že jejich odvolání proti obvinění ze špionáže bylo zamítnuto, stejně jako žádost o propuštění na kauci. Oba muži tak budou v Řecku za špionáž souzeni," píše server Rozhlas.cz.

„Naši kluci nám už dnes do telefonu neříkají, že to nějak jde a že to zvládají. Po tomto soudním rozhodnutí už jsme od Martina s Ivanem slyšeli to, co nechce slyšet žádný rodič. Do telefonu nám říkali v podstatě jediné: Mami, tati, zachraňte nás,“ popisuje jedna z matek. „Jsou ve věznici na cele, kde je více než 25 lidí, spí na podlaze, dvakrát denně dostávají jídlo, hygienické potřeby si musí obstarávat sami,“ přidává se Miloslav Buchta, otec jednoho ze zadržených.

Z rozhodnutí soudu je šokován i řecký právník obou obviněných a spolu s českou právničkou připravují další kroky. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prý rodiče ujišťoval, že soud zajisté odvolání schválí a zaměstnanci BI se budou moci vrátit do Čech. Rodiny pro Český rozhlas řekli, že teď už budou žádat o pomoc i premiéra Petra Nečase a prezidenta Václava Klause.

Vrchní ředitelka právní sekce ministerstva zahraničí Jana Reinišová v Českém rozhlase řekla, že existuje možnost ještě jednoho odvolání. Deník Blesk nedávno zveřejnil dopis, který jeden ze zadržených poslal své dcerce...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments