Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Chystá se svolání demonstrace za propuštění tvůrců ArmA 3

Plus reportáže TV stanic a celý dopis rodičů.

Paradoxně v den státního svátku boje za svobodu se díky novým informacím osvěžila kauza nesvobodných Čechů, dvou vývojářů hry ArmA 3 z Bohemia Interactive, zadržovaných na řeckém ostrově kvůli obvinění z údajné špionáže.

Na Facebooku vznikla skupina Propusťte Ivana a Martina, kde se právě organizuje svolání protestní demonstrace. Zatím se neví, kdy přesně se uskuteční (pravděpdoobně někdy ve všední den koncem listopadu, dá se hlasovat) ani kde (buď před ministerstvem zahraničí nebo řeckou ambasádou v Praze), ale pokud by přišel jen zlomek z nynějšího tisíce lidí ve skupině (není moc vypovídající, protože do ní jde pozvat přátele na FB bez jejich souhlasu/vědomí), šlo by o jasné vyjádření podpory.

Agentura ČTK píše, že ze strany české diplomacie po rozhovoru ministra Schwarzenberga s jeho řeckým protějškem Dimitrisem Avramopulosem se koncem září uskutečnilo "několik intervencí". Podle jejich tiskového odboru o případu například jednala česká velvyslankyně v Řecku Hana Ševčíková s náměstkem tamního ministra zahraničí.

Ve večerních zprávách se aktuální situaci opět věnovaly i televizní stanice. ČT v Událostech ve 24. minutě měla rozhovor se zdrcenými rodiči obou mužů, některé informace se však rozcházejí, podle jedněch na řecké cele není okno, zatímco dle jiných tam v noci táhne oknem zima. ČT sehnala i vyjádření člověka, který byl nedávno zadržen v Zambii z obdobných důvodů a který uvítal, že muži zatím nebyli rozděleni do dvou cel. Jeho tehdy dostala domů asi tajná služba díky umístění do tamního domácího vězení a zfalšovatelnému vízu Zambie v pasu (při opuštění země se neověřuje v počítači), ale to v případě Řecka zopakovat nelze.

TV Nova zase zveřejnila kompletní dopis rodičů i se stanoviskem právní zástupkyně Dagmar Raupachové. Už za dva dny oba otcové poletí za svými syny, aby jim dodali sílu a energii. "Budeme kluky informovat o tom co se děje na jejich obranu. Budeme se jim snažit dodat sílu, to je to co potřebují," pověděl televizi otec Ivana Buchty.

Může jim poreferovat (vytisknout?) i o bleskovém rozšíření zprávy a vyjádření podpory od čtenářů na evropských pobočkách sítě Eurogamer: z Velké Británie, Německa, Itálie, Polska, Portugalska a Španělska. Otamtud vše posléze převzali GameSpot, Joystiq, Gamesradar, VG247, GameTrailers či IGN.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments