Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Řecký obhájce vývojářů ArmA 3 znovu promluvil

U odvolání uškodily i armádní zakázky zaměstnavatele.

Po včerejším tlumočení propagandy řeckých webů a reakci Marka Španěla pokračuje kauza dvou dlouho vězněných českých vývojářů ArmA 3 ze studia Bohemia Interactive. Více světla do ní vnesl nový rozhovor iDNES s jejich právnikem.

Ivan Buchta a Martin Pezlar prý během svého pobytu v Řecku pořídili celkem 250 fotografií zachycujících památky či běžnou dovolenou a z nich bylo závadných celkem sedm fotek plus dalších sedm snímků z videozáznamu. Obhájce Panajotis Elestheriou tedy nově prohlásil, že nešlo jen o ty vytípané momentky z videa, jak se před dvěma měsíci dušoval v rozhovoru Lidovým novinám (ten samý člověk) s tím, že nic jiného na jeho klienty nemají.

Možná zajímavější je ještě jiná novinka: "Podle právníka k zamítnutí odvolání a žádosti o propuštění na kauci přispěly i další faktory. V případě odvolání se tamní komise domnívala, že ředitel firmy Bohemia Interactive, pro kterou vývojáři pracovali, figuruje v čele dalšího projektu, v rámci něhož by Češi mohli provádět výzvědnou činnost," zjistilo iDNES. Myslí se tím konkrétně Marek Španěl a profesionální vojenský simulátor Virtual Battlespace, který využívá mimojiné americká armáda. Propuštění na kauci také nešlo využít kvůli tomu, že podezřelí nemají trvalé bydliště v Řecku.

Soudní komise o odvolání dle advokáta ani nemusela nutně vidět veškerý zabavený materiál k učinění rozhodnutí, které překvapivě datovala již 25. říjnem, ale dozvěděli jsme se o něm až v pátek. Další odvolání bude možné podat v nejbližších dnech, protože vyprší stanovená dvouměsíční lhůta, a to bude zkoumat už tzv. komise druhého stupně s jiným složením.

Znovu bylo advokátem zopakováno, že při podezření z protistátní výzvědné činnosti v Řecku stačí k pobytu za mřížemi neprokázané důkazy. A také obhajoba dvojice, že si nevšimla varovné cedule zakazující natáčení vojenských objektů, pořízených za jízdy v autě, což potvrdil i reportér Radiožurnálu, který nyní nahlédl do soudního spisu. Podle posledních informací se však zdá, že zápletka celého případu bude mnohem zamotanější...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments