Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Spekulace: V Řecku mělo jít o léčku kvůli konkurenčnímu boji

Aby firma ztratila lukrativní zakázku z USA? Zápletka jak z thrilleru.

Vlastní zpráva - Na facebookovou skupinu o zatčení vývojářů ArmA 3 dorazil v pondělí večer jistý Petr Podroužek. Jak tvrdí a my to nemáme možnost jak ověřit, údajně měl možnost nahlédnout do soudního spisu i být v kontaktu se zdrcenými rodiči zadržených. Že si vše jen tak nevymyslel, doložil podezřívavým dosud nezveřejněnou fotkou z přístavu s otci po návštěvě věznice.

Podroužek na Facebooku vyrukoval se zbrusu novými, velice nečekanými podrobnostmi o údajném pozadí celého případu: Důvodem může být i zakázka pro Pentagon. Na první pohled se to jeví jak ze scénáře špionážního thrilleru, ale když si vše necháte pořádně projít hlavou, zase tak úplně nereálné to být nemusí. Nicméně vše je pouhá spekulace, která není ověřena z dalšího nezávislého zdroje, může jít stejně dobře o výmysl nebo součást virtální kampaně.

Foto: Petr Podroužek

Podle Petra Podroužka měli být tvůrci ArmA 3 ještě před odletem v kontaktu s údajným tamním milovníkem počítačových her, který se tam s nimi měl sejít a vodit je po místech na ostrově Limnos, kde se hra odehrává. Jenže později se dotyčný překvapivě přihlásil na policii jako svědek a udělal z vývojářů špiony, kteří přijeli na tajnou misi. Měly jim prý přitížit i takové maličkosti, že vyfotili málo běžných snímků přírody a že měli podezřele vypadající hodinky.

"Čerstvé zprávy o českých špionech, kteří měli být chyceni na raketové základně s vojenským vybavením, šly okamžitě po jejich zadržení do Řecka, Ruska a Austrálie. A právě u protinožců má sídlit společnost, jež by měla mít zájem o očernění Martina Pezlara a Ivana Buchty, neboť podle všeho je také ve výběrovém řízení na velmi lukrativní zakázku pro Pentagon. Bohemia Interactive je jedním z kandidátů a oba čeští vývojáři jsou ve svém oboru uznávanými světovými kapacitami. Obvinění ze špionáže se zdá na první pohled přehnané, ale pokud se prokáže, že Češi pořizovali materiály v zakázané oblasti, může firma přijít o lukrativní kontrakt," vysvětlil složitou zápletku Petr Podroužek v delším textu publikovaném pouze v diskusi na Facebooku (pokud tam nemáte uživatelský účet, je celý příspěvek uložen zde).

Také tam zmínil, že obyvatelům Limnosu a především jeho starostovi se příběh ArmA 3 s invazí NATO na ostrov ani trochu nezamlouvá. Mezi odpůrce patří také Írán, protože v jedné scéně hry prý dojde k boji NATO s íránskými povstalci. Podroužek se domnívá, že jedinou záchranou pro Ivana Buchtu a Martina Pezlara by mohlo být dostání reportáže do vysílání BBC nebo CNN, aby došlo k mezinárodnímu rozmáznutí celého bezpráví.

Dnes také vyšly najevo další informace o celé kauze: Podle Schwarzenberga to s vězněnými nevypadá dobře a o jejich příjezdu se prý vědělo dopředu a řecký obhájce znovu promluvil, i o důvodech zamítnutí kauce.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments