If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Bude Grand Theft Auto 5 v češtině?

U této hry rozhoduje něco jiného než odhad prodejnosti.

Vlastní zpráva - S roustoucím šílenstvím okolo jarního Grand Theft Auto 5 se množí i otázky domácích hráčů, jestli vlastně bude oficiálně lokalizováno do našeho rodného jazyka. Vzhledem k častým výměnám názorů tří hlavních protagonistů totiž bude porozumění a pořádné vychutnání příběhu důležitější než kdy jindy.

Stoupající odbyt konzolových titulů i rozšíření PS3/X360 v domácnostech v ČR navíc vede k uvahám, že by tentokrát mohlo jít o rentabilní projekt z pohledu realizátora. I třeba kvůli vysokému zájmu o lokalizovanou konzolovku Mafia 2 spadající pod stejný vydavatelský dům.

Distributor Cenega Czech, který u nás zastupuje Take 2, se v uplynulém měsíci k eventuální češtině pro GTA 5 nechtěl jakkoli oficiálně vyjadřovat.

Podle informací Eurogameru je však už nyní stoprocentně jisté, že hra oficiální cestou přeložena nebude. Tedy na chlup stejně jako tomu bylo u všech minulých dílů, kde si s lokalizací pozdější PC verze musela pomoci sama komunita.

Opakuje se pořád stejná písnička, tzn. že by distributor některou očekávanou hru přeložil strašně rád, ale obvykle k tomu nedostane zelenou (resp. nezbytnou podporu) od zahraničního partnera kvůli nízkému odhadu prodejnosti? Ne, tentokrát prý jde o úplně jiný důvod, protože série Grand Theft Auto je zkrátka něčím speciálním a přístup jejího výrobce Rockstar rovněž.

Jak Eurogamer zjistil, Rckstar nepovolil oficiální překlad GTA 5 ani na několikanásobně větších herních trzích, než je ten český, kde se dopředu očekává celkový odbyt například až čtvrt milionu kusů. Jinými slovy, i taková prodejní čísla jsou (při desítkách milionů kusů jinde) zřejmě pod rozlišovací schopnost tvůrců hry. Ti si jsou dobře vědomi své vysoké ceny, podobně jako třeba Blizzard či Valve, a mají asi úplně jiný žebříček priorit před vydáním, takže nezbývá než se s tím smířit... a začít se učit anglicky.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments