Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Kdo může za dostupnost Wii U her pro dospělé jen během noci?

Německo omezuje celou Evropu.

Nintendo dlouhodobě razí teorii, že je prostě "jiné". A když říká jiné, myslí tím ve všem. V inovativním přístupu, ve výkonu hardware, ve stylu vlastních her... a také ve způsobu navržení svého online shopu pro majitele Wii U.

Koncem minulého týdne jeden italský uživatel náhodou zjistil, že si z Nintendo eShopu nemůže koupit digitální plnou verzi hry ZombiU za denního světla a že se mu tam ukazuje jen občas. Když se pak obrátil na technickou podporu, překvapivě mu odpověděla, že jde o záměr, o rozhodnutí omezit dostupnost veškerého nabízenému obsahu pro dospělé jen na noční hodiny. Přesně mezi 23:00 až 3:00 ráno u her s ratingem PEGI 18+ a 22:00 až 4:00 u her s USK 18+. Takže zhruba něco jako vysílání erotických kanálů na satelitu, aby je přes den nemohly sledovat děti.

"Nintendo se vždy snaží o herní zážitky pro všechny věkové skupiny a zohledňujeme u toho všechna nařízení či směrnice platné v jednotlivých evropských zemích," vysvětlilo to v emailu. Toto omezení se týká eShopu s Wii U hrami a obsahem napříč celou Evropou.

Dnes Nintendo dodatečně vysvětlilo, proč tomu tak je. Protože evropská divize Nintenda sídlí v Německu, musí se závazně řídit tamními zákony, které si kladou za cíl ochránit nezletilé uživatele. A kvůli tomu smí být veškerý obsah s nálepkou "od 18 let" k dispozici jen v pozdních nočních hodinách. Jestli se i servery Nintenda nacházejí v Německu, není známo.

Otázkou je, jestli se některým hráčům na Wii U bude chtít čekat až do 23. hodiny večerní, aby si mohli něco požadovaného koupit. Nebo zda by nebylo šikovnější řešit to například povinným uvedením věku do uživatelského profilu na eShop a podle toho filtrovat vhodný obsah, protože nejde zdaleka jen o ZombiU.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

ZombiU

Nintendo Wii U

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments