If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Okolo práv na Stalkera nadále panuje zmatek

Každý tvrdí, že je vlastní. Ožije série ještě někdy?

Podle té přetahované by se zvenčí skoro mohlo zdát, že S.T.A.L.K.E.R. musí být nejcennější značkou herního průmyslu. Po dlouhodobých spekulacích, že práva měla koupit Bethesda, která to vždy popřela, přišel včera s oficiálním oznámením německý béčkový vydavatel BitComposer. Díky němu jsme si mohli v roce 2010 zahrát třetí pokračování Call of Pripyat (exkluzivní recenze, jinak se mezinárodně zviditelnil jen s Jagged Alliance.

BitComposer včera hrdě ohlásil získání celosvětových práv na budoucí herní adaptace značky Stalker. Avizoval záměr pokračovat v úspěšné sérii a že v ní vidí značný potenciál. Jejich mluvčí pak dodatečně upřesnil, že držitelem značky dosud nikdy nebylo studio GSC GameWorld, nýbrž bratři Strugačtí, slavní ruští autoři novely Piknik u cesty.

Jenže jeden z bratrů, Boris, považovaný za klasika moderní sci-fi literatury, minulý měsíc zemřel po zápalu plic ve věku 79 let. S tím může celý spor úzce souviset, protože to vypadá, že BitComposer jednal pouze s nimi (s dědicem?) nebo že si nějak sehnal jen práva na herní zpracování světa knihy Piknik u cesty, jak tipuje šéf ruských vývojářů z Nivalu, což pak mohl dezinterpretovat.

Den poté se totiž ozval s reakcí šéf oficiálně nefunkčních GSC GameWorld, tvůrců dosavadních tří her, podle nějž práva na hry pod značkou Stalker zůstávají jim. "Vzhledem k šířícím se zprávám na internetu považuji za nutné informovat, že GSC a já, Sergey Grigorovich, jsme i nadále jedinými vlastníky práv na herní sérii Stalker. Každý si to může snadno ověřit na online službách pro verifikaci ochranných známek."

Jak dodává, zájem o značku a různé spekualce ho těší, ale má pochybnosti, zda by BitComposer zakoupil práva, i pokud by mělo jít jen o herní zpracování knižní série. Tento malý vydavatel prý GSC dluží dost peněz a nedodržuje jejich vzájemné dohody. Zpráva BitComposeru zarazila i autory původních her Stalker, nyní pracující ve Vostok Games na duchovním nástupci Survarium, a i podle nich práva pořád patří GSC. Asi by to měli dobře vědět, protože jinak by určitě byli prvními, kdo by po nich skočil.

Co tedy bude se Stalkerem dál, bude značka žít, nebo se utopí ve vleklých soudních sporech mezi různými firmami? Šéf prodeje a marketingu GSC, Eugene Kuchma, se závěrem nechal slyšet, že hledají cesty, jak s herní sérií dál pokračovat, nebo případně zkusí značku někomu prodat. O něco takového se snaží už několik let, takže to asi neodsýpá moc hladce.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

S.T.A.L.K.E.R. 2

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments