If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

THQ oficiálně zkrachovali, ale není důvod k panice, naopak

Co se stane s chystanými hrami a jak se jmenují ty neohlášené?

Vlastní zpráva - Když se v noci na dnešek rozšířila oficiální zpráva o vyhlášení bankrotu distributora THQ a jeho požádání o ochranu před věřiteli, vypadalo to zvenčí s osudem jejich chystaných her (Metro: Last Light, Company of Heroes 2, South Park) bledě a mnozí fanoušci začali propadat panice. Nicméně THQ je americká společnost a tam takové oznámení znamená trochu něco jiného než u nás. Nikoli úplný konec fungování firmy, spíš šanci na nový začátek a právě to se v tomto případě nejspíš stane.

THQ ihned našlo zájemce o své odkoupení v investiční společnosti Clearlake, která bude sloužit jako překupník, resp. dočasný vlastník, než se ji podaří najít nového majitele natrvalo. Dohoda musí být finalizována do měsíce. "Jejich odhodlání převzít náš byznys je zásadním krokem pro finanční zajištění naší budoucnosti. Březnové vydání našich velkých titulů nadále platí," uklidňoval šéf THQ a zakladatel Naughty Dog, Jason Rubin na Twitteru.

Jak dodatečně vysvětlil na MCV, vyhlášení úpadku představuje pro americké společnosti jakousi záchrannou síť. Například letecká společnost American Airlines se momentálně nachází v úplně stejné situaci a přesto normálně dál létá, aniž by si toho její zákazníci všimli, stejně jako třeba producent filmů MGM, který i v této pozici nedávno uvedl do kin Hobbita a Skyfall.

V podobném duchu to pro Eurogamer okomentoval zástupce Cenegy, domácího distributora THQ. Pro ČR se prý tímto nic nemění a vše se bude týkat jen americké centrály. Vydání dvou očekávaných titulů tedy není ohroženo, aspoň prozatím, ačkoli problémy ještě nejsou zažehnány definitivně. Jediným přínosem celého rozruchu tak je, že z odevzdaných dokumentů THQ úřadům musely chtě nechtě vyjít najevo názvy jejich ještě neohlášených titulů.

Novinka od studia Virgil Games, tvůrců Darksiders, se pracovně jmenuje Crawler, zjistil Polygon. Není jasné, zda půjde o třetí díl, spíš o něco jiného. Projekt autorů Left 4 Dead z Turtle Rock Studios zase nese označení Evolve a podle plánovaných výdajů by měla být venku nejpozději do března 2014. Rovněž bylo potvrzeno, že příští hra od stvořitele Assassins Creed, Patrice Desiletse, se nazývá 1666, ale dočkáme se ji až výrazně později.

Vývojáři z Relic Entertainment (Company of Heroes a Warhammer 40k) zase kutí něco s názvem Atlas, co má vyjít v roce 2014. Zajímavé je, že u toho chybí odhad prodaných kusů (jen tržby 31 milionů dolarů), takže by mohlo jít o Free-2-Play záležitost založenou na mikrotransakcích, pro kterou nedávno hledali designéry. Nadále THQ připravují i Homefront 2 (Crytek) nebo Saints Row 4, u nějž prý mají možná až příliš optimistický odhad prodaných kusů - 5 milionů - převyšující odbyt předešlých dílů série. Od Company of Heroes 2 čekají 2 miliony kusů, od Metro Last Light o sto tisíc méně a od Homefront 2 celkem čtyř miliony kusů.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Company of Heroes 2

PC

Metro: Last Light

PS3, Xbox 360, PC, Mac

See 1 more

South Park: The Stick of Truth

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments