Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Bohemia Interactive Simulations koupil investor Riverside

Příbuznou firmu tvůrců ArmA 3 nejen pro armádní simulátory.

Investiční skupina Riverside získala majoritní podíl v česko‑australské technologické společnosti Bohemia Interactive Simulations s.r.o., která existuje od roku 2001 a je poskytovatelem softwarových technologií pro výcvikové systémy či interaktivní vojenské simulátory. Většinu ve firmě dosud vlastnil Marek Španěl a jedná se o obchod řádově za stovky milionů korun.

Prodej se tedy podařilo dotáhnout navzdory nepříjemné související a přetrvávající kauze se zadržováním dvou vývojářů ArmA 3 v Řecku. Teoreticky mohla mít na dnes ohlášenou dohodu negativní vliv, pokud by se prokázalo eventuální porušování zákonů cizí země pro sběr materiálů či pokud by to náhodou bylo na nařízení příbuzné firmy (soud ještě neproběhl, stále se čeká na rozhodnutí v druhém odvolání).

Aby však nedošlo k mýlce, nejedná se o převzetí společnosti Bohemia Interactive Studio, která vyvíjí počítačové hry jako např. sérii ArmA, nýbrž jakousi její sesterskou firmu sídlící v Praze a s pobočkami po celém světě. Vyvinula podobný systém Virtual Battlespace 2 (Virtuální bojistě 2), který se dle tiskové zprávy ve vojenském a obranném průmyslu stal de facto standardem. Dovoluje snižovat náklady na výcvik vojáků a záchranu lidských životů, takže její programy používá mimojiné ministerstvo obrany USA, Velké Británie či Austrálie.

Riverside u nás vešla ve známost díky investicím do nakladatelství Computer Press a zabývá se malými a středně velkými firmami s investicí až do výše 5 miliard korun. Detaily této konkrétní transakce nebyly zveřejněny, dnešní Hospodářské noviny nicméně odhadují, že celková hodnota Bohemia Interactive Simulations může být okolo jedné miliardy korun. Od akvizice si Marek Španěl citovaný iHned.cz, slibuje další rozvoj, tzn. možnost inovace technologií a expanze na nové trhy, zejména v Asii a západní Evropě.

„Z partnerství s Riverside jsme nadšeni. Jejich globální přítomnost a hluboká znalost oboru nám pomohou nadále expandovat a uspokojovat rostoucí požadavky našich zákazníků," uvedl v tiskové zprávě k akvizici Peter Morrison, ředitel Bohemia Interactive Simulations.

Agentura ČTK dodala vyjádření Luďka Palaty, viceprezidenta Riverside, že simulátory od této firmy jsou využitelné i v jiném než vojenském průmyslu, např. pro trénink záchranných akcí v dolech nebo na ropných plošinách. Bohemia Interactive Simulations spolupracuje mimo jiné se společností Boeing, s NATO nebo s výrobcem řízených střel Raytheon.

Více o systému Virtual Battlespace 2 zde nebo ve videu níže:

This article contained embedded media which can no longer be displayed.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments