Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Konzole Shield od Nvidie je schopná streamovat PC hry

I ze Steamu nebo Google Play - detaily o bombě týdne.

Výrobce grafických čipů Nvidia v noci na dnešek na konferenci v Las Vegas šokoval svým vstupem na pole přenosných herních zařízení. O ničem takovém se nespekulovalo a podařilo se to udržet v tajnosti až do oznámení. Jak říká šéf a zakladatel Nvidie Hsun Huang, inspirovali se mohutným vzestupem mobilních a cloudových technologií, které nás osvobozují od sezení u beden a umožňují hraní kdekoli a z čehokoli.

Project Shield, jak se tato nová slibná hybridní mašinka jmenuje, však není jen další variací na VITA, 3DS nebo Wii U, na kterou by se zapomnělo rychleji než na N-Gage od Nokie či Xperia Play od Sony Ericsson. Při vystavění na systému Android (tzn. podpora her pro Android z Google Play) patří mezi její hlavní lákadlo možnost hrát streamované hry z vašeho domácího PC přes lokální síť (v jakési obdobě OnLive či Gaikai), což žádná konkurenční hračka neumí.

Shield podporuje i Big Picture mód Steamu a na rozdíl od tabletů či mobilů jsou přítomny tradiční ovládací tlačítka a analogové sticky, něco jako na klasickém gamepadu, což by mělo zaručit komfortní hraní (viz předvedení designu konzole na videu).

Hardwarově je zařízení vybaveno nejvýkonnějším grafickým procesorem Tegra 4, takže na předním pětipalcovém dotykovém displeji bude možné hrát v rozlišení 1280x720 v 720p HD. Nechybí HDMI porty pro HDMI výstup na TV a porty pro microUSB a microSD. Lithiová baterie by měla vydržet až 38 hodin, při hraní pět až deset hodin.

"Chtěli jsme vytvořit něco jako byl iPod pro hudbu a Kindle pro elektronické knihy, co nám dovolí hrát hry novým skvělým způsobem. Věříme, že hráči se do Shieldu zamilují stejně jako my," řekl šéf Nvidie. Na konferenci proběhlé krátce před veletrhem CES předvedla naprosto plynulé hraní PC verzí NFS: Most Wanted, Assassins Creed 3 a Hawken na obrazovce konzole bez jakýchkoli prodlev.

This article contained embedded media which can no longer be displayed.

Cena zatím nebyla stanovena. Shield přijde na severoamerický trh v 2. čtvrtletí a ve zbytku světa až o něco později. Více čtěte v reportáži Hospodářských novin přímo z místa oznámení, kde zmiňují i úspěch českých vývojářů v podobě demonstrace Shieldu na nově odhalené hře Dead Trigger 2 brněnského studia Madfinger Games.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments