If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vizionář Gabe Newell nastínil budoucnost PC hraní

O Steamboxu, Windows 8, biometrii a LAN bez kabelů.

Osobnost s velkým O poskytla nezvykle otevřený a rozsáhlý rozhovor The Verge o její představě, kudy by se měly ubírat hry a jaké trendy ovládnou trh v příštích pár letech. Většině z nás následující slova mohou připadat jako místy nesrozumitelné až těžko realizovatelné sci-fi, ale pokud by nebylo takových lidí jako Gabe Newell, kteří myslí pár let dopředu, nebylo by ani žádné invence.

Předně potvrdil tzv. SteamBox, hardware prodávaný i přímo od Valve, který zapojíte v obýváku ke své televizi a budete hrát PC hry ze Steamu (viz včerejší raný prototyp). Podle dodatečných zpráv však letošní rok údajně nestihne, ostatně teprve probíhají jednání s výrobci hardwaru a řeší se velikost, příslušenství, hřejivost a jiné základní parametry, do kterých Valve chtějí mluvit. Na Steamboxu od Valve bude běžet Linux, ale pokud chcete, můžete si tam libovolně nainstalovat Windows, nebude nijak extra chráněn.

A tady přichází první neobjasněná neznámá - jak to vlastně bude v praxi fungovat: Budou hry ze Steamu streamovány do Steamboxu na dálku jako OnLive/Gaikai (nepříliš pravděpodobné vzhledem k Newellově vyjádření o nevhodnosti podobných služeb přes internet kvůli stále nízké datové propustnosti, i vzhledem k zmínce o alternativních, výrazně levnějších krabičkách určených jen pro příjem streamu)? Budou nově Valve nutit všechny vývojáře, aby překonvertovali své existující či budoucí PC hity z Windows pro Linux, aby běžely na základním Steamboxu (zatím podporují Linux řádově jen desítky titulů ze Steamu, ač se začíná šeptat o linuxovém portu Diabla 3)? Nebo snad mají Valve v rukávu nějaký zázračný konvertor nebo univerzální technologii umožňující spustit na linuxovém Steamboxu všechny dosavadní hry napsané pro Windows? Těžko.

Možná se teď ptáte, proč byste si vlastně měli do obýváku pořizovat stroj s Linxuem, na kterém neběží všechny populární internetové služby (typu Netflix) a programy navržené pro Windows, a proč je kolem toho takové haló, když podobná Home Theater PC i pro hraní na TV existují mnoho let. Přesvědčivou odpověď ještě Newell nenabídl, kromě plánu, aby se ze Steamboxu mohl alternativně stát i výkonný server, který bude přes WiFi streamovat osm různých herních seancí na osm televizí po celém domě (i do osmi ovladačů) a všem hra pojede krásně plynule. Aneb takový návrat ke starým dobrým LAN párty, ale už bez kabelů? :) Spekulovat lze i o eventuální exkluzivitě Half-Life 3 pro Steambox, což však zatím nijak nekomentoval.

Jisté je, že zatím nepředvedený ovladač Steamboxu chce originálně sázet na biometrická data. Valve jsou z této možnosti nadšeni, takže budoucí hry mohou využít metod rozpoznání jedinečných biologických charakteristik uživatele. Podle Newella má být jednou velmi důležité i sledování úhlu pohledu očí hráče, zatímco v přínos pohybových ovladačů typu Kinect, Wii nebo Move pro hratelnost nevěří (nebo prý ve Valve chybí svěží nápady, aby překonali Wii Sports). Dokáží to v tomto směru dotáhnout dále než Nintendo s Wii Vitality Sensorem, který byl po ohlášení zrušen kvůli jeho nekonzistentnímu chování v různých nastalých situacích?

A proč Valve pořád tak usilovně razí Linux? O Newellově nesnášení operačního systému Windows 8 se všeobecně ví, dosud to zdůvodňoval zabudovaným obchodem Microsoftu (kde mimochodem dříve pracoval) a schvalováním aplikací jako na iOS, což samozřejmě do budoucna představuje zásadní riziko pro celý byznys Steamu, pokud by se z Windows 8 stal uzavřený systém. Nyní přidal další argument a to ten, že příchod Windows 8 je dle jeho názoru viníkem dvacetiprocentního poklesu prodejů her (zřejmě ze Steamu). Nevíme, které období měl na mysli, ale zrovna dnes se Microsoft pochlubil 60 miliony prodaných licencí Windows 8 za osm týdnů. Ten pokles tedy spíš může souviset s loňským poklesem prodeje nových PC, když zákazníci hromadně přecházejí na tablety či jiná zařízení a tradiční stolní počítače potřebují tím pádem méně než v minulosti.

Možná i kvůli tomu chystají překvapivou možnost vytvořit si coby uživatel na Steamu vlastní obchody s nějak roztříděnou nabídkou dle svého gusta. Člověk si prý bude může zřídit obchod jen s hrami, které se mu líbí, zatímco někdo jiný zase jen s hrami určitého žánru nebo naopak s nejhoršími hrami v nabídce. Druhou reakcí Valve na drtivý nástup přenosných zařízení pomalu nahrazujících PC je tzv. Littlefoot, odnož Steamboxu. Ta má zkusit vylepšit dosavadní ovládání mobilních a tabletových her, které je dle Newella neuspokojivé kvůli tomu, že Steve Jobs už v 80. letech patřil mezi odpůrce hraní. Ćili něco obdobného jako Project Shield od Nvidie, ale nechtějí prý jen tak vyrobit nějaký ovladač a předhodit ho davům, teprve zkoumají vhodný způsob implementace dotykového ovládání.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments