If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Řečtí vězni dnes po čtyřech měsících přistáli v Praze

Výletu nelitují a nebudou bránit průchodu spravedlnosti.

Viditelně pohublý Ivan Buchta se svým kolegou Martin Pezlarem přistáli krátce před dnešní jedenáctou hodinou na Letišti Václava Havla. Měli štěstí, že sehnali letenky na jediný dnešní přímý spoj z Atén do Prahy tak brzy před odletem.

V obležení novinářských štábů a před objektivy kamer se přivítali s přáteli a především rodinami, s kterými se setkali po dlouhých čtyřech měsících držení v řecké vazbě, takže se podle Rozhlasu nedokázali ubránit slzám. Mezitím utrousili, že jim chyběly obyčejné věci, jako je například soukromí nebo řízení auta.

Ještě včera z Řecka stihl Ivan Buchta poskytnout telefonický rozhovor iDNES, ve kterém ještě z prostředí cizí země logicky nechtěl odpovídat na jakékoli konkrétní otázky týkající se jejich případu.

Nevíme tedy, jestli je na některá místa ostrova Limnos někdo vylákal, jak se spekulovalo, ani jestli budou ochotni se do Řecka vrátit na stání soudu, jak by správně měli. "Budeme respektovat důvěru, která do nás byla vložena, a v žádném případě nebudeme bránit průchodu spravedlnosti," uvedl pouze na toto téma.

Největším problémem ve vězení prý byli lidé, s kterými tam byli zavřeni, ale závažnější problémy nezažili. Výletu do Řecka jinak zpětně nelitují, před zatčením tam prý bylo pěkně. "Překvapilo nás, že to druhé odvolání vyšlo. Nečekali jsme to," okomentoval úterní zvrat v kauze Pezlar, který se ke své práci chce vrátit za týden, možná za měsíc.

Nyní chtějí osobně poděkovat všem, kteří jim pomohli dostat se ven, protože veškeré zprávy o podpoře od komunity, dopisy nebo nebo rozkřiknutí věci v médiích po celém světě je prý doslova nabíjelo energií. Nejprve však Buchta pojede na Moravu za těhotnou manželkou a svým prvním dítětem.

Aktuální fotky ČTK z návratu vývojářů Bohemia Interactive Studia obviněných ze špionáže jsou k prohlédnutí zde a videoreportáž z příchodu do příletové haly najdete tady.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments