If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Kdo si rozebral které hry od definitivně končících THQ?

Oficiální výsledky dražby a částky za Metro, Homefront, Evolve, Relic, Volition, South Park + zánik vydavatele.

Zvěsti z dnešního rána o rozporcování problémy sužovaného vydavatele THQ se do puntíku naplnily. Sega opravdu koupila studio Relic (autoři Company of Heroes 2 a Dawn of War - už bez jejich šéfa, který změnil dres pro Activision), které může být ze všech účastníků dražby nejspokojenější. Dá za ně téměř 27 milionů dolarů, přičemž se o něj ucházel i vlastník Bethesdy (Zenimax), který s přihazováním skončil na 26,3 mil. dolarů. Koch Media skutečně převezmou studio Volition (tvůrci chystaného Saints Row datadisku/čtyřky a dříve Red Faction) za rovněž vysokých 22 milionů dolarů.

Z aktuálních oficiálních výsledků dražby trvající celkem 22 hodin (!) jsme se dozvěděli i to, kdo se stal novým majitelem ostatních studií či značek. Dražba je platná, protože celkově se podařilo od zájemců vybrat větší obnos peněz, než při dřívějším pokusu (později soudem zamítnutém) o prodej THQ vcelku investorovi Clearlake.

Metro: Last Light

Práva na značku Metro nyní patří vydavateli Dead Islandu z Deep Silver. Což asi mnohé nepotěší, protože tato firma zrovna nepatří mezi ty nejrespektovanější a nejstabilnější (viz seznam jejich titulů). Kdy a jak hodlá vydat Last Light, není v tuto chvíli známo, ale v tom březnu to na 99 procent nebude. Že o Metro nebyl mezi uchazeči valný zájem, svědčí částka jen 5,8 milionu dolarů za prakticky hotový titul s docela povedeným předchůdcem, který se však tolik neprodával a asi má handicap v závislosti na studiu sídlícím na Ukrajině (viz anabáze se Stalkerem). Oproti tomu o sérii Saints Row a studio Volition svedl s Deep Silver dlouhou bitvu UbiSoft, který to nakonec vzdal.

Homefront 2 a Evolve

Crytek odkoupil značku Homefront (za relativně směšných 500 tisíc dolarů, vzhledem k penězům na marketing jedničky), což samozřejmě souvisí s u něj rozdělaným druhým dílem. Take 2 zase převezmou hru Evolve, což je ta kooperativní akce od tvůrců Left 4 Dead. Tohle je docela překvapení a také za vysokou částku 10 milionů dolarů (samotní vývojáři sehnali na odkoupení hry sami pro sebe jen čtvrt milionu), zřejmě kvůli odhadovaným 4 milionům prodaných kusů.

Zdroj koláže: Joystiq

South Park RPG a UbiSoft Montreal

UbiSoft odkoupil RPG South Park (od Obsidianu) za 3,2 milionu dolarů, což je podezřele malá částka související s tím, že ještě nemá zelenou kvůli námitkám ohledně licenci od South Park Studios (možná i proto o něj nikdo jiný nestál). A - což určitě vyvolá největší poprask - monrealskou pobočku THQ i s jejím ještě neohlášeným projektem 1666 od stvořitele Assassins Creed (s kterým se dříve soudil kvůli přetahování zaměstnanců z UbiSoftu), za což dá 2,5 milionu dolarů. Chce mu jen zatnout tipec nebo hodlá v této hře dál pokračovat?

Darksiders (studio Vigil)

Všechny zmíněné akvizice ještě podléhají schválení amerického soudu pro bankroty. Spekulovaní zájemci EA či Warner Bros si žádnou kořist neodnesli. O zbývající herní značky nebo studia buď neprojevil zájem nikdo nebo se o nich ještě dál jedná. Což je případ např. autorů série Darksiders ze studia Vigil (Take 2 je nakonec nekoupili, jak se původně šeptalo), kteří tím pádem pravděpodobně bohužel skončí nebo eventuálně musejí sami hledat nového vlastníka.

Definitivní zánik THQ jako vydavatele

Důležité je, že THQ ode dneška definitivně končí svou existenci a propustí spoustu svých kmenových zaměstnanců, jak všem musel oznámit jeho prezident Jason Rubin v rozlučkovém dopisu a což posléze mnozí i přiznali na soukromém Twitteru. Vyjádřil potěšení nad tím, že provoz většiny studií bude pokračovat pod novým majitelem, ocenil úspěchy, kterých se THQ v minulosti podařilo dosáhnout, a popřál všem hodně štěstí v budoucí kariéře. V centrále vydavatele zůstane po 25. lednu pouze pár zaměstnanců asistujících s odprodejem - více detailů o počtu propuštěných apod. bychom se měli dozvědět v příštích dnech.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Company of Heroes 2

PC

Metro: Last Light

PS3, Xbox 360, PC, Mac

See 1 more

South Park: The Stick of Truth

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments