Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Spousta nových informací o The Last of Us: jak se hraje?

Novináři dostali možnost zahrát si kousek hry.

Zahraniční novináři dostali příležitost zahrát si kousek z The Last of Us a o své zážitky se podělili. A prozradili díky tomu i spoustu informací, o kterých se zatím nikdy a nikde nepsalo.

Demo, které měli možnost si novináři u Naughty Dog zahrát, postavilo hlavního hrdinu Joela a Ellie proti infikovaným. K nim se připojuje v demu také další postava, Tess. Cílem Joela a Tess je dostat Ellie z města, ale po cestě narazí na několik infikovaných, které musí obejít nebo zlikvidovat. A zde se právě projevuje, jak moc bude The Last of Us stealth než akcí.

Novináři popisují, jak máte neustále málo munice do zbraní, a tak musíte používat jako zbraně spíše cokoli, na co narazíte po cestě - v demu jim byla velkým pomocníkem zejména trubka. Postupem času ale například narazíte ještě na nůžky a lepicí pásku, takže si trubku můžete o tyto dvě věci vylepšit a nepřátele pak nenápadně zabíjet na jednu ránu.

Nepřátelé jsou rozděleni do několika kategorií. Například Clickeři jsou lidé ve třetí fázi infekce, kteří když vás polapí, dokážou vás velice rychle zabít a musíte na jejich likvidaci používat zejména stealth a určitou strategii (proto si někteří novináři neobeznámení s tím, jak je nejlépe zlikvidovat, stěžovali na přílišnou obtížnost, než jim bylo vysvětleno, jak na ně). Nepřátelé v první fázi infekce jsou Runneři a ti jsou jako tradiční zombie, jenom o dost rychlejší.

Joel může nepřátele vidět díky módu Listen, kdy vlastně vidíte i přes zdi díky tomu, jaký vydávají nepřátelé hluk. Zajímavé také je, jak vám pomáhají parťáci Ellie a Tess. Jakmile se snažíte o stealth likvidaci, spíše se schovávají. Ale pokud jste odhaleni, pomohou vám střílet na nepřátele.

The Last of Us má u nás vyjít 7. května. K dispozici bude i ve speciální Ellie edici nebo Joel edici. Obě obsahují artbook, první číslo komiksu, sběratelský plakát Joela nebo Ellie, vzhled pro DualShock 3 a DLC balíčky.

Dvouminutové hororové video z The Last of Us

Read this next