If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Ucelený přehled všeho, co bude umět PlayStation 4

Bude toho hodně - o ovladači, funkcích, sdílení, hrách...

Pár minut po půlnoci na dnešek skončila doba spekulací a oficiálně odstartovala očekávaná éra nové generace konzolí. Sony ohlásila PlayStation 4. Její design dosud překvapivě neukázala, cenu neprozradila. Ani nebyla moc sdílná, co se týče výkonu. Po útržcích v nočním živém liveblogu nyní uceleněji shrneme. Protože rozhodně je o co stát a jen málokoho mohlo dvouhodinové představení svou náplní zklamat.

PlayStation 4 přijde na trh před Vánocemi letošního roku. Víme to z nápisu v úplném závěru, který byl na plátně vidět jen pár vteřin, ale více se k tomu Sony na konferenci více nevyjádřila. Později dodala, že je ještě moc brzy na to, aby v tomto směru něco upřesňovala. Ještě si tedy není jistá, ani jestli toto datum stihne i v Evropě, která u ní v minulosti byla na druhé koleji. "Konzole nejdříve musí být zkompletována [což ještě zjevně není], pak musíme zjistit, jak bude odsýpat její výroba v továrnách, a teprve potom to srovnáme s předobjednávkami a rozhodeme se, jestli uděláme globální start ve stejnou dobu nebo ne," řekl reportérovi Eurogameru v New Yorku šéf Sony.

Ta prozatím upozadila hloubkové technické specifikace PS4, o nich nic neřekla kromě x86 architektury, pokročilém grafickém čipu z PC, 8 GB GDDR5 paměti a harddisku s masivní kapacitou. Spíš se chce soustředit na funkce konzole z pohledu uživatele, na online či sociální služby, a také na snazší vývoj her oproti PS3, což si pochvalovali mnozí citovaní vývojáři. Klíčové pro mnohé z vás bude, že PS4 nebude vyžadovat připojení a povolí bazarovky. Mimochodem, obchody dnes začaly přijímat objednávky PS4 za odhadovaných 400 britských liber, tj. 12-13 tisíc korun, což je více, než se šeptalo před oznámením.

Funkce a vlastnosti PS4

Digitální tituly budete moci hrát v průběhu jejich stahování z obchodu PlayStation Store a systém PS4 aktualizovat, i když je vypnutý, což byla velká bolest PS3 s častým čekáním na aktualizaci firmware. Konzole má totiž režim s nízkou spotřebou, kdy hlavní systém PS4 je vypnutý, ale podsystém (sloužící např. pro stahování) je vzhůru.

Všechny uložené hry se okamžitě rozběhnou na místě, kde jste je minule opustili - tzv. „režim přerušení" na systému PS4 vás zbaví načítání a umožní vám navázat jednoduchým stisknutím tlačítka napájení. Navíc během hraní půjde používat webový prohlížeč i jiné aplikace.

Zpětná kompatibilita s PS3 na PS4 nakonec vážně přítomna nebude, ale vyřeší to technologie Gaikai, díky jejímuž streamování z internetu si můžete zahrát tituly ze starších generací PlayStation. Velmi zajímavé je, že Gaikai rovněž umožní okamžitě vyzkoušet části libovolné hry, která upoutá vaši pozornost v obchodě PlayStation Store, což je taková příjemná náhražka zdlouhavého stahování demoverzí.

Vaše hraní budete moci vysílat do světa prostřednictvím služby Ustream, skrz kterou byla vysílána i konference Sony a při půl milionu sledujících naráz však už běžela rychlostí jen pár snímků za vteřinu. Pokud se v nějaké hře zaseknete, mohou se v reálném čase připojit vaši kamarádi a pomoci vám nebo vám poradit, což zní rovněž šikovně. Jak vidno, půjde i vaše záznamy her přímo na konzoli sestříhat.

Sociální rozměr má i jiná novinka: šmírování v dobrém slova smyslu, po jakém obsahu jdou vaši přátelé online. Konzole navíc bude disponovat jakousi "umělou inteligencí", resp. jistým způsobem předpovídání, že vám bude doporučovat obsah (hry, TV pořady, filmy, hudbu) vhodný právě pro vás, na základě toho, co jste si v minulosti koupili nebo co dělají vaši přátelé. Některý takto předvídaný obsah vám dokonce (bez vašeho vědomí) stáhne na pozadí na PS3, abyste mohli hrát rychleji.

Nová aplikace PlayStation App zase umožní změnit váš chytrý telefon či tablet (podporovány všechna zařízení s iOS a Androidem) na druhou obrazovku - budete si například moci prohlížet mapu nebo sledovat, jak váš přítel prochází stejnou část hry. A vaše hry pro PS4 bude možné hrát i na handheldu PlayStation VITA prostřednictvím Wi-Fi díky režimu Remote Play (vzdálené hraní).

DualShock 4

PS4 ovladač DualShock 4 odpovídá těm uniklým fotkám. Nový vestavěný senzor prý umožní mimořádně citlivé pohybové ovládání a díky dotykovému panelu na přední straně ovladače budete moci s hrami komunikovat novými způsoby. Známé analogové páčky na ovladači byly vylepšeny a mají být ještě přesnější, stejně jako nová zaoblená tlačítka L2 a R2.

Sdílení obrázků a videí z hraní na Facebooku nikdy nebylo snadnější, zde toho docílíte pouhým klepnutím na nové tlačítko SHARE (Sdílet). Zvukové efekty zajistí v ovladači vestavěný reproduktor, díky konektoru pro sluchátka s mikrofonem uslyšíte zřetelně a budete si moci zároveň povídat s přáteli.

Světelný panel LED (LED Light Bar) na horní straně ovladače se přizpůsobí barvě herních postav, aby hráči o sobě měli navzájem přehled. S jeho pomocí také například poznáte, že je postava zraněná. Spolu s ovladačem byla vyvinuta i nová kamera, která sleduje polohu ovladače DualShock 4 prostřednictvím jeho světelného panelu LED.

Hry

Nejlépe uděláte, když si pustíte tento oficiální sestřih všech předvedených her na konferenci. Startovními PS4 hrami jsou prozatím potvrzeny minimálně Killzone: Shadow Fall (trailer, obrázky a Drive Club (teaser, momentky), vedle Watch_Dogs od UbiSoftu (tisková zpráva).

Dále byl exkluzivně pro PS4 oznámen třetí díl inFamous s podtitulem Second Son, odehrávající se v Seattlu. Novým hrdinou je Delsin Rowe, který dokáže manipulovat s kouřem. V traileru hrály velkou roli bezpečnostní kamery, více informací o hře zatím neznáme.

Knack je název hry spíš pro děti ve stylu animovaného filmu, ve které gigantický bojový stroj změní moc starobylého artefaktu (trailer s převratnou fyzikou). Na PS4 rovněž vyjdou Deep Down od tvůrců Dragons Dogma (famózní filmeček), Diablo 3 (podrobnosti o konverzi či logická hra The Witness od autora Jonathan Blow, tvůrce hry Braid (trailer).

Destiny zase dostane nějaký exkluzivní obsah pro PS4, pro nějž bude dostupné hned v době premiéry hry na trhu (někdy příští rok), stejně jako pro PS3 (druhé vývojářské video, nedělní preview). Nové PS4 tech-demo ukázali i tvůrci Heavy Rain z Quantic Dream.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments