Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Analytici jsou z představení PS4 vážně nadšeni

Microsoft zaskočený na švestkách má reagovat až v dubnu.

Včerejší velkolepé oznámení PlayStation 4 (dodatečné střípky, liveblog) bude tématem všech debat v herním průmyslu ještě hodně dlouho a to nejen v našem dnes večer natáčeném podcastu. K tomu, s čím se vytasila Sony, se samozřejmě ihned vyjádřili přední analytici, kteří také vyslovili předpovědi ohledně reakce konkurence.

"Sony vypálila první salvu do konzolových válek a bude si užívat bytí ve středu pozornosti minimálně pár měsíců. Byli jsme včerejší konferencí opravdu ohromeni a podle našeho názoru bylo kladení důrazu na hry správným rozhodnutím," uvedl za firmu Webdush Morgan její zaměstnanec Michael Pachter.

Ten odhaduje, že Microsoft uspořádá podobnou konferenci k odhalení příštího Xboxu ještě někdy před E3. Prý by se tak mohlo stát nejdříve někdy v dubnu, protože dříve to nestíhá. Sony ho dost tímto brzkým ohlášením možná nachytala na švestkách. O načasování právě na tento měsíc dnes hovoří i nejmenovanní vývojáři, které cituje CVG.

A jak se asi bude Xbox 720 (pracovní název) lišit od PS4? "Domníváme se, že nová konzole Microsoftu bude mít srovnatelný výkon, srovnatelný lineup her od interních studií i třetích stran, ale může přinést další funkce, které PS4 neumí (nebo je ještě neohlásila)," uvedl Pachter.

Všeobecně se očekává, že příští Xbox automaticky přijde s vestavěným Kinectem, s integrací Skype do dashboardu, bohatším multimediálním využitím (viz ten údajný zabudovaný set-topbox v konzoli), větší integraci s chytrými telefony nebo tablety, lepším vyhledáváním na internetu přes Bing a pokročilým přístupem k internetu.

Rovněž jiný analytik Jesse Divnich z firmy EEDAR pochválil obsah konference Sony i to, jakým směrem se s konzolí vydala, kdy se vše točí okolo konektivity a herního obsahu. Podle něj teď bude klíčové, která z konzolí přijde na podzim na trh jako první. Ta, které se to podaří, může změnit stávající klima, kdy prodeje her stagnují, i když takové prvenství má samozřejmě i své zápory.

"V době, kdy se ze starých konzolí vyždímalo maximum a zákazníci jsou nadržení na příští generaci, Sony je dokázala svým ohlášením PS4 zaujmout. Tím, že ohlásila konzoli jako první, sebrala 100 procent pozornosti hráčů a navíc poskytla spoustu času vývojářům, aby se připravili na veletrh E3 a přichystali pořádný software, což je vždy to, co zákazníky zajímá nejvíce," vysvětlil.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments