Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dobré ráno s EG - kompletně věnované next-genu

Proč PS4 výkonnější než PC?, Mafia 3 s novou fyzikou Havok, analytik věří Xboxu, zájem o PS4 v USA, Phantom Pain...

"Dobré ráno s Eurogamerem" vychází každý všední den obvykle v 7:15 (nebo výjimečně během dne) a stručně shrnuje poslední aktuality z videoherního světa, abyste měli co číst cestou do školy, zaměstnání nebo doma u snídaně. Doporučujeme vám také přihlásit se k odběru pravidelného emailového newsletteru.

- Řetězec GameStop prý pociťuje "mohutný zájem" zákazníků o PS4: 600 tisíc členů jeho věrnostního programu (z celkových 21 milionů) se přihlásilo k odběru novinek o PS4 a zajímají je předobjednávkové nabídky obchodu.

- Za deset dnů bude na konferenci GDC ohlášena nová generace fyzikálního enginu Havok, vábí teaserem. Podle fanstránky Mafia.Czech-Games.net ho nejspíš bude používat i Mafia 3, aspoň to tak vypadá podle slov technického ředitele 2K Czech: "Když jsme nedávno vyzkoušeli novou generaci Havok enginu, byli jsme unešeni z toho, jak využívá všechna dostupná jádra a přitom je velmi šetrný k paměti."

- Logická hra The Witness poběží na PS4 rychleji než na PC, tvrdí Jonathan Blow, z nějž se stává zarytý propagátor platformy Sony. Důvody? Prý díky rychlejší paměti 8 GB GDDR5 oproti pomalejší RAM ve většině PC. A také kvůli absenci zátěže v podobě operačního systému Windows, který ubírá systémové prostředky, kdežto na PS4 navržené hlavně pro hraní jich systém pro sebe tolik neukousne. A také všeobecně známá dlouhodobá věc - možnost ušít hry na míru na jednu pevně danou hardwarovou konfiguraci PS4, na rozdíl od milionů PC s různými vnitřnostmi.

- I tvůrci série Just Cause z Avalanche jsou přesvědčeni, že díky propustnosti 8 GB GDDR5 RAM dokážou pozvednout hry v otevřeném světě na PS4 na úplně novou úroveň. Podle nich proto PS4 v příštích letech výkonem překoná většinu PC, což je docela odvážný výrok. Kromě toho připomněli, že většina počítačů ani nedisponuje tolik GB hlavní paměti, v čemž jim dává zapravdu poslední výzkum Steamu, kde 70% uživatelů má ve svém PC méně než 8 GB RAM.

- Analytik Michael Pachter věří v souboji next-genu více Xboxu 720. Microsoft podle jeho názoru zvítězí hlavně díky (zatím nepotvrzené) implementaci set-top boxu a Skype do konzole, což budou pro spoustu lidí rozhodující funkce. Sony se ho prý usilovně snaží ho dotáhnout s Gaikai a silným obsahem, ale nebude to dle něj stačit k výhře. Pachter také předpovídá, že nextgen hry budou stát 70 dolarů, o 10 více než ty současné, o čemž už dříve hovořili EA.

- Podle průzkumu agentury Nielsen na 2500 respondentech ale vloni používalo služby pro streamovaná videa na Xbox 360 jen 13 procent Američanů, ačkoli tento směr Microsoft mohutně tlačí a může jít o jedno z hlavních témat X720. Hráči na obou konzolích tráví přibližně shodně času v singleplayerových hrách i v online hrách (vždy po 33%), což by mohlo varovat každého, kdo přehnaně prosazuje samé propojené singleplayerové zážitky. Jinak vzhledem k Blu-Ray mechanice není divné, že majitelé PS3 více holdují filmům než ti na X360. Zajímavé je spíš jejich trávení většiny času s PS3 u ostatních funkcí a služeb (54%), více než se samotným hraním (46%).

- Šéf Sony Kaz Hirai v rozhovoru pro BBC znovu vysvětlil, proč na konferenci neukázali vzhled PS4: "Máme před sebou do uvedení konzole ještě hodně dlouhou cestu a jistě bude spousta dalších příležitostí, kde to napravit a povědět více informací."

- Po vzoru streamování na PS4 budou své hraní moci živě vysílat i hráči Trackmania 2 a Shootmania z portálu ManiaPlanet, neboť UbiSoft se dohodl s rozmáchající se streamovací službou Twitch na vzájemné spolupráci.

- Výrobce enginů BitSquid už připravil ten svůj nextgenový pro PlayStation 4 a ukázal z něj první obrázek, za využití podkladů z předešlé hry War of the Roses:

- Válka ohledně mašinky Xi3 Piston, dříve nazývané SteamBox, proti čemuž se Valve důrazně ohradili, že s ní nemají nic společného, pokračuje. Podle jejího výrobce dostala investici od Valve a byla vyvinuta na jejich dřívější popud, když se ještě v lednu plácali po ramenou. Jenže jak Xi3 uvedli, na prodávaném Pistonu bude koncem roku předinstalován operační systém Windows (volitelně změnitelný na Linux), což Valve nechtějí a může to být ten kámen úrazu, vedle negativních reakcí veřejnosti na vysokou cenu 20 tisíc korun. Ačkoli na značkové a inovativní (přenositelné a speciálně upgradovatelné) mikro-PC s takovým výkonem to je pořád ještě docela málo.

- Buď si s námi Hideo Kojima dál jen tak hraje, nebo je The Phantom Pain úplně něčím jiným než odhadovaným next-gen dílem Metal Gear Solid: moderátor Geoff Keighley se totiž dnes osobně setkal s člověkem jménem Joakim Mogren, Švédem, kterého prý předtím nikdy neviděl a ukázal mu nějaké nové obrázky ze hry. Keighley prý měl pocit, že šlo o někoho nastrčeného, kdo ve skutečnosti není vývojářem, více o tom zítra na GameTrailers.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments