Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Brave New World druhým datadiskem pro Civilization 5

S kulturním vítězstvím, světovým kongresem a obchodními trasami + obrázky.

Lednové spekulace nelhaly. Pletly se jen v názvu, kterým není One World, nýbrž nakonec Brave New World. Po Gods and Kings v pořadí druhý datadisk pro legendární strategickou sérii Civilization od Sida Meiera a Firaxis vyjde pro PC a Maca někdy letos v létě, odhadujeme opět v červnu.

Vnese do hry devět nových civilizací včetně Polska vedeného Kazimírem III, z nichž každá samozřejmě disponuje unikátními jednotkami, vůdci či stavbami. Dosáhnout vítězství tentokrát půjde i kulturní cestou prostřednictvím umělců, spisovatelů či hudebníků, pokud se zadaří být první civilizací s převažujícím podílem v těchto oblastech u ostatních na světě. K tomu poslouží muzea, opery či knihovny, zatímco archeologové mohou najít vzácné vykopávky.

Světový kongres, obdoba OSN, může v přídavku rozhodovat o jaderných zbraních, hostit sportovní svátky či uvalit obchodní sankce proti nezbedným národům, což v konečném důsledku znatelně ovlivní pravidla hry. Její závěr má být mnohem dynamičtější než kdykoli dříve, vykročíte-li k dominanci diplomatickým způsobem. Tvůrci prý strávili spoustu času vymýšlením nových systémů pro ještě zábavnější hratelnost.

Vedle toho v Brave New World najdete mezinárodní obchodní trasy, které přispějí k bohatství národa a šíření vyznání, kultury či vědy. Jejich délka vzroste vývojem technologií, ale ty daleké mohou být riskantní, byť poskytnou lukrativní suroviny. Obchodní trasy mohou být využity i mezi městy hráče k interní distribuci zdrojů.

Přibude osm nových divů světa - mj. aténský Parthenon, americká ulice Broadway či muzeum Uffizi ve Florencii. Pokud by vám to pořád nestačilo, můžete si po vzoru Assassins Creed 3 rozjet historický scénář z americké občanské války za Unii nebo Konferederaci v bitvě o ovládnutí Richmondu a Washingtonu. Nebo si vyzkoušet podmanění dynamicky se generující Afriky v období tzv. Nového imperialismu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Sid Meier's Civilization V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments