Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sebrat ostatním hráčům jejich město a zničit ho? V SimCity to jde

Další dílo autora modifikací zdokumentováno.

Znáte to. Někdy se probudíte s opravdu špatnou náladou a potřebujete si ji na něčem vybít. Někteří to řeší házením šipek na terč s fotkou tchýně na skříni, jiní se před snídaní proběhnou venku. Ale co frustrovaní hráči SimCity?

Jednou z výhod jeho online podoby, které recenzent Milan Bergman ocenil, je možnost šmírování měst postavených jinými hráči. Máte možnost se inspirovat i něco se přiučit, jak příště lépe prosperovat. Standardně je toto očumování cizích možné jen v tzv. Observer režimu, kdy nesmíte do jejich díla jakkoli zasahovat.

Autor modifikací UKAzzer, který před pár dny zprovoznil např. časově neomezený offline režim, ještě hlouběji prošmejdil data hry a podařilo se mu něco, co není dovoleno.

Přinutil SimCity přepnout se do editačního režimu, když si zrovna prohlížel náhodně vybrané město jiného hráče v jeho regionu. Díky tomu měl k cizímu městu plný přístup a mohl si s ním dělat, cokoli se mu zachtělo, včetně seslání katastrofy či úplného sboření, což zdokumentoval na následujícím videu:

Watch on YouTube

Jak UKAzzer zdůrazňuje, během tohoto módu měl pro jistotu vypnuté synchronizování dat se servery, aby někomu jeho město po rozboření nepřepsal. "Bojím se, aby toho někteří hackeři nezačali zneužívat a cizí města hromadně nepoškozovali, ale doufám, že EA to nějak na serverech ověřují," dodal.

Sami tvůrci před vydáním princip permanentního připojení k SimCity obhajovali potřebou obrany před podobnými cheatery, což se, jak vidno, dá obejít. Dosud bohužel není možné ani na vlastní město seslat přírodní katastrofu a pak se vrátit k jeho původnímu stavu přes starší pozici, jako to šlo o minulých dílů, což se považuje za nedostatek hry, která by měla být o zábavě.

Nicméně dokážeme si představit, že z tohoto nápadu by časem třeba mohla vzniknout oficiální vlastnost, kdy byste si stáhli kamarádovo město a pokračovali v jeho dalším hraní. Škarohlídi by asi EA doporučili prodej Rampage DLC mikrotransakcemi pro nabytí práva vyhlazení určitého počtu cizích měst... :)

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

SimCity 5 (2013)

PC, Mac

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments