If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Xbox One dovolí pustit vaše hry až 10 známými a darovat je příteli

Microsoft oficiálně odpovědel na všechny často kladené obavy ohledně restrikcí bazarovek i o vyžadování internetu.

Microsoft už to má za sebou. Nepříjemné otázky ohledně restrikcí na Xbox One potřeboval adresovat ještě před E3, aby na veletrhu pouze mohl všechny dotěrné novináře odkázat na oficiální stránku Xbox.com. Navíc tím, že odpovědi na časté otázky zveřejnil právě v době, kdy se toho děje nejvíc za celý rok, je slušná šance, že celou věc mnozí lidé přehlédnou v záplavě jiných materiálů, což se mu hodí.

Scénář 1: Půjčování vašich her známým

Nejdůležitější novinkou pro našince je upřesnění, jestli bude možné půjčovat hry pro Xbox One kamarádům, v čemž Microsoft ustoupil ze svého tvrdého postoje koncem května, kdy Phil Harrison hovořil o poplatcích za hraní vaší hry kamarádem u něj doma. Ve finále to bude fungovat mírněji, konkrétně takhle: "Až 10 vám blízkých lidí bude moci hrát vámi nasdílenou knihovnu her kdykoli na kterékoli konzoli Xbox One. Stačí, když se přihlásí na svůj účet v bytě známého, budou tam moci hrát vaší Forzu i celou vaší sbírku nasdílených her. Vždy však pouze jeden z těchto deseti známých v tu samou dobu," praví se teď na Xbox.com.

Čili v tomto směru zůstává podobný model jako dosud, akorát se to omezí počtem deseti známých (omezuje především půjčovny her - nechtěli bychom být tím 11. kamarádem v pořadí, který už má smůlu). A novou nespornou výhodou tohoto řešení je, že už s sebou nemusíte k někomu nosit disk s hrou, protože vaše kopie hry je uložena v cloudu a dá se na návštěvě u kamaráda znovu stáhnout (po přihlášení na váš účet z jeho bytu). Co zatím zůstává nejasné a je poměrně důležité - jak často budete moci měnit seznam "svých 10 nejlepších známých". Pokud by se to dalo měnit kdykoli a opakovaně, pak by se to dalo snadno obejít, ale nejspíš tam bude nějaká restrikce, o které Microsoft zatím nehovoří.

Scénář 2: Situace s hraním přátel u vás doma

Na vaší domácí konzoli Xbox One budete moci svobodně a neomezeně (sláva) poskytnout přístup k vašim hrám komukoli, kdo k vám domů přijde na návštěvu a pustíte si ho do svého obýváku, slíbil Microsoft. Naštěstí tedy nebudete muset svým sourozencům kupovat licenci opravňující k hraní vaší hry, což by bylo absurdní.

Scénář 3: Přenechání odehrané hry kamarádovi

"Xbox One je navržen tak, aby dovolil darovat hry přátelům. Za tyto transfery se nic neplatí, jen k tomu musíte splnit dvě podmínky: Hru můžete darovat pouze lidem, kteří jsou v seznamu vašich přátel aspoň po 30 dnů, a každou hru lze darovat pouze jedenkrát," uvádí Microsoft. Nebude si tedy nakonec nic účtovat za převod vlastnictví práv na hru na někoho jiného, avšak tou podmínkou 30 dnů zamezuje tomu, že byste si někoho přidali do přátel jednorázově jen kvůli tomu, abyste mu hru hned poté přenechali.

Scénář 4: Dání hry do bazaru

Možnost odprodat hru do bazaru bude dle dnešního oznámení Microsoftu záviset na rozhodnutí jednotlivých vydavatelů. Někteří k tomu mohou svolit, jiní to mohou zakázat (zatím se neví, jak se k tomu kdo postaví, je to pro ně čerstvá novinka, samotný Microsoft to v roli vydavatele first-party her exkluzivně na Xbox One umožní). Microsoft si prý za přeprodej do bazaru nebude účtovat provizi ani od obchodů, ani od vydavatelů, ani od koncových hráčů. Půjčovny nebudou podporovány.

Úplné vypnutí Kinectu

Microsoft reagoval i na četné obavy ohledně soukromí tím, že umožní Kinect u Xbox One vypnout: "Pokud nechcete, aby byl zapnutý při užívání si televizní zábavy nebo hraní her, můžete ho zapauzovat. Toho dosáhnete tak, že řeknete Xbox Off. Poté bude Kinect naslouchat jedinému příkazu a to Xbox On, čímž ho opětovně zapnete. Microsoft vyzdvihl, že prý užitečnost Kinectu oceníte, až budete Xbox One mít a rozpozná vás i členy vaší rodiny, ale dle jeho ujištění nikdy nebude nahrávat nebo někam uploadovat konverzace ve vašem obýváku.

Frekvence internetového ověřování (povinného připojení)

Jak je znovu potvrzeno zde, Xbox One skutečně bude požadovat připojit se k internetu minimálně 1x denně, přesně jak uváděl hned po konferenci: "Dovolujeme vám hrát offline po celých 24 hodin na vaší domácí konzoli, nebo po dobu jedné hodiny, pokud jste přihlášeni z kamarádovy konzole s přístupem do vaší knihovny her. Po uplynutí této doby už hraní nebude možné, dokud se neobnoví připojení, ale stále můžete živě sledovat televizi nebo si přehrávat filmy z Blu-Ray a DVD," uvádí Microsoft.

Požadavek na připojení oficiálně vysvětluje tím, co se tušilo: tedy že Xbox One si potřebuje ověřit, zda je nutné nainstalovat aktualizace systému, aplikací nebo patche pro hry, i potřebuje zkontrolovat (čili DRM), jestli jste získali nové hry, odprodali ty staré nebo je darovali příteli. "Hry, které jsou navržené tak, aby využily cloud (výpočty na dálku), mohou potřebovat častější připojení," uzavírá Microsoft tuhle nemilou kapitolu.

Závěrem varoval, že celé tyto podmínky používání a restrikce se mohou kdykoli v budoucnu změnit nebo upravit (v závislosti na přání hráčů či vydavatelů), takže nic z toho, co jste si tady teď přečetli, nemusí být definitivní.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments