Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony: PlayStation 4 v ČR stihne letošní Vánoce

Zároveň dopředu varuje před nedostatkem kusů + možný termín uvedení.

Vlastní zpráva - Když už je teď jasné, že Xbox One k nám dorazí až někdy během příštího roku, zbývalo zjistit, jak to bude s druhou nextgen konzolí.

Jakub Holý, PR manažer domácí pobočky Sony, dnes Eurogamer odkázal na jejich tiskovou zprávu k PS4 z E3, kde se konkrétně psalo: "Platforma nové generace bude dostupná v USA a v Evropě již během těchto Vánoc." K tomu pak přihodil potěšující vsuvku, že "ČR a SR je nedílnou součástí Evropy."

Čili máme potvrzeno, že PlayStation 4 přijde na český trh ještě koncem letošního roku, stejně jako se to stane třeba v Polsku, kde tamní Sony pro naše kolegy prohlásila to samé.

Jedna věc je však datum oficiální premiéry a druhá věc je to, jestli bude možné PlayStation 4 v době jejího uvedení na trh bezproblémově sehnat. Globální šéf značky PlayStation Andrew House dnes pro Wall Street Journal dopředu varoval, že "poptávka [po PS4] pravděpodobně může překonat nabídku".

Stejné obavy vyjádřili zástupci obchodního řetězce GameStop. Obchod Amazon dokonce začal upozorňovat zákazníky s předobjednávkou PlayStation 4, že nedokáže garantovat dodání konzole v den vydání, protože se čeká, že na trh přijde méně kusů konzole, než kolik by uspokojilo zájem.

Souvisí to i s tím, že po E3 prý o PlayStation 4 značně vzrostl zájem, aspoň to tvrdí její představitelé, opět pro Wall Street Journal: "Naše společnost zvýšila interní předpovědi odbytu PS4 v souvislosti s kladnými reakcemi na úterní E3 konferenci."

Ačkoli zatím není oficiálně stanoven přesný termín vydání PS4 (na rozdíl od listopadu u Xbox One), kromě letošního podzimu či Vánoc, Amazon o tom možná už ví více informací. Těm, kdo si konzoli u něj předobjednali, včera zaslal informační email, že novým předběžným termínem uvedení PlayStation 4 je už 29. říjen 2013. Což je úterý, kdy obvykle vychází v USA většina her.

Pokud by takto brzké datum bylo pravdivé, což zatím netušíme, znamenalo by to mimochodem, že všechny velké podzimní hry jako Battlefield 4, Assassins Creed 4 nebo Call of Duty: Ghosts by mohly vyjít souběžně pro staré konzole i pro nové konzole, což by jistě jejich výrobci ocenili i např. kvůli jednotnému marketingu, pokud by tedy nextgen verze stihli dokončit včas.

A také by to poskytlo PS4 další zásadní výhodu oproti Xbox One, který je o sto dolarů/eur dražší, vedle různých restrikcí týkající se bazarovek apod. (ty mohou částečně existovat i na PS4, ačkoli internetové ověřování či aktivace u ní u singleplayerových her nikdy vyžadováno nebude).

Read this next