Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Prezident Xboxu náhle opouští Microsoft, potvrzeno

Don Mattrick asi doplatil na kauzy? Zamířil do Zynga.

Čelní představitel Microsoftu, který koncem května na pódiu slavnostně ohlásil konzoli Xbox One a byl její hlavní tváří, prý nečekaně opouští Microsoft. S touto zásadní zprávou dnes večer přišel web AllThingsDigital, který ji ověřil u vícero zdrojů.

Don Mattrick v Microsoftu pracoval ve velmi vysoké pozici jako prezident divize Interactive Entertainment. Důvody odchodu z firmy, kde pracoval už od roku 2007 (předtím v EA) a výrazně se podílel na rozmachu Xbox 360 i rozšíření Kinectu, samozřejmě nikdo zvenčí netuší. Ale určitě to nevypadá jako plánovaný odchod, protože to by jinak těžko byl u představení Xbox One a nestal by se jeho ústřední tváří pro koncové hráče i média.

Novinářská obec pochopitelně nahlas uvažuje o tom, že Mattrick mohl být z Microsoftu vyhozen po problematickém představení nové konzole. Má na triku řadu pro konzoli nepříjemných kauz v souvislosti s dodatečně zrušenými restrikcemi, s jejich nedostatečným a pozdním vysvětlováním, nebo okolo požadavku na pravidelné internetové ověřování (viz třeba neslavné doporučení Xboxu 360 pro všechny offline). V důsledku všeho byla levnější PlayStation 4 výrazně více předobjednávaná i populárnější u diskutérů či v anketách (viz třeba ta naše se čtyřmi tisíci respondenty).

Podle našeho názoru však Mattrick není hlavním viníkem potíží okolo Xbox One, více toho zpackal spíš Phil Harrison (ex-Sony), který původně hovořil např. o placení za hraní půjčené hry kamarádovi a nebyl dobře připraven na očekávané otázky zvědavých novinářů. Nicméně Mattrickova odpovědnost za celý Xbox jako takový je nezpochybnitelná - ne náhodou měl ve firemní hierarchii nad sebou už jen Steva Ballmera, šéfa celého Microsoftu. Ten zatím oficiálně jeho odchod nijak nekomentoval.

Mattrick má údajně těsně před podpisem nového zaměstnání ve společnosti Zynga orientované na sociální hry. Dle nepotvrzených informací se má stát jejím šéfem a pomoci tak k navrácení dřívější slávy, aby nemusela propustit další pětistovku lidí jako minulý měsíc. Ihned po této spekulaci vzrostla hodnota akcií výrobce Farmville o 10 procent.

Aktualizace 22:00 - vše už je potvrzeno černé na bílém díky otevřenému dopisu zakladatele Zynga, Mattrick bude jejím novým provozním ředitelem.

Read this next