Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Proč Rambo: The VideoGame je i není jen střílečkou na kolejích?

Tvůrci zahrnuli pasáže s přebíháním mezi kryty.

Když po loňském Gamescomu vyšlo najevo, že oficiální videohra s Rambem nebude běžnou first-person střílečkou, ale jen tzv. on-rail akcí ve stylu Virtua Cop či House of the Dead, mnozí neskrývali své zklamání. Její autoři z neznámého malého studia Reef Entertainment dnes objasnili své pohnutky pro toto klíčové designové rozhodnutí, které jinak nelze vyčíst z obrázků.

"Měli jsme pocit, že kontrolování hráčovy cesty levelem a související maximalizace snahy o vizuální pestrost bude pro naše potřeby to nejlepší řešení. Rádi bychom, aby hráči byli schopni hru dokončit a aby si po dohrání řekli, že toho hodně zažili," vysvětlil pro kolegy z VG247 šéf autorů Will Curley.

Těmito slovy tak znovu potvrdil, že s hrou míří na co nejširší publikum složené z příležitostných hráčů. Zároveň ale nevyvrátil podezření, že předdefinovaný pohyb levely zvolili z toho důvodu, protože je to snazší vyvinout, než kdyby hráčům dali kompletní svobodu, s kterou se dají snáze objevit chyby či nedostatky. Současně však nechtěli jít směrem, kdy jsou jiné hry z tohoto žánru až příliš soustředěné na odměňování za přesnost střelby a stávají se moc jednostranné.

Nový obrázek

Aby tyto pochybovače uklidnili, do Ramba zařadili občasné pasáže, ve kterých se předskriptovaná jízda levelem zastaví a hráč se ocitne jakoby v krycí střílečce, kdy musí přebíhat mezi jednotlivými úkryty, přebíjet zbraně a zaměřovat nepřátele vynořující se z terénu.

Nelze proto říct, že by šlo jen o on-rail titul, dle VG247 to je spíš takový mix Time Crisis s Call of Duty, ale úplnou svobodu pohybu jako v tradiční FPS mít nebudete. Vývojáři to zdůvodnili tím, že když se jejich testeři měli volně pohybovat, drtivá většina z nich nebyla schopna dokončit první level.

Dojde i na úseky, kde dostanete příležitost ke kradmému postupu a zabití, pokud se v blízkosti vyskytne nepřítel. Ale pořád je to hra o Rambovi, takže prim bude hrát luk s granáty, přičemž jednotlivé schopnosti bude možné vylepšovat jako v RPG. "Můžete svou postavu orientovat na rychlé regenerování zdraví, což vám umožní delší přežití spršky střel, nebo se zaměřit na rychlý běh a přebíjení," dodal autor, čímž trochu evokoval Crysis.

Že půjde o žánrový mišmaš, dokazuje opětovná změna herního stylu v levelu s policejní stanicí, kde se hra zase přepne do third-person mačkacích miniher, které prý nejlépe odpovídají sekvenci z filmové předlohy. Původně se prý měla stanice zdemolovat zevnitř, ale později to vývojáři přehodnotili, což jim přidělalo práci s přidáním mnoha motion-capture animací, které pro FPS nepotřebovali. Docela hezky to dokládá odklad vydání na někdy později tento rok (pro PS3, X360 a PC). Jestli se zúčastní Sylvester Stallone více než jen licencovanými dobovými hláškami z filmů, nechtěli říct, ale něco nám říká, že tahle hra by na trhu mohla být velkým hitem.

Read this next