Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

OFICIÁLNĚ: PlayStation 4 v Evropě vyjde 29. listopadu

Sony umožní hladký přechod hráčům z PS3 verzí.

Sony před okamžikem v závěru své Gamescom konference konečně oznámila to, na co jsme všichni dlouho čekali: oficiální termín uvedení nové konzole PlayStation 4.

Na evropský trh přijde přesně 29. listopadu 2013 (za dříve uvedených 399 eur), dva týdny po americké premiéře, která nastane už 15. listopadu 2013. Čili nepůjde o celosvětové vydání v jeden den, jak se dosud předpokládalo. O Japonsku jsme kupodivu nic neslyšeli. V Austrálii a Latinské Americe to bude též 29. listopad.

Celkově bude při startu oficiálně podporováno 32 zemí světa, tedy třikrát více než "dovede" Xbox One někdy neznámo kdy v listopadu. Seznam startovních zemí v době psaní nebyl k dispozici, ale měla by mezi nimi být i Česká republika. Cena v korunách se stále neví, jen odhady prodejců.

Watch on YouTube

Sony se dnes večer také pochlubila, že dosud nasbírala milion předobjednávek na PS4, což není zase tolik a tipovali bychom při té masírce všech obchodů více. Rovněž sebevědomě tvrdí, že značka PlayStation má z konzolí vedoucí podíl na většině evropských trhů.

Aby potenciální zájemci o PlayStation 4 a zároveň stávající majitelé PS3 nezůstali uvízlí v rozhodovací paralýze, pro kterou platformu si koupit některou z velkých podzimních her, když PS4 dorazí na trh až toho 29. listopadu, přišla Sony se zajímavou nabídkou. Každý, kdo si nejprve koupí dříve vycházející PS3 verze z těchto her - Call of Duty: Ghosts, Battlefield 4, Assassins Creed 4 a Watch Dogs - získá pak po přechodu na konzoli PlayStation 4 nárok na download digitální PS4 verze dané hry z PLayStation Store za "výrazně sníženou cenu".

O kolik přesně půjde cena PS4 verze pro existující majitele PS3 verze dolů, to se zatím neví. Každopádně tato chytrá iniciativa, která má být odměnou za loajalitu vlastníkům PS3 umožnující hladký přechod na nextgen, ale bude nějak časově omezená. Postupem času by se měl počet podporovaných her rozrůst, když byli mezi spolupracujícími vydavateli jmenováni i Warner Bros.

Sony dnes také ohlásila zlevnění PlayStation 3, když její model jen s 12 GB diskem od zítra klesne na 199 eur nebo 199 dolarů, tedy na stejnou částku, kam spadla i VITA.

Jinou zajímavou novinkou z konce večerní konference na Gamescomu je ještě další zatraktivnění programu PlayStation Plus. Pokud se uvážete na jeden rok, získáte k tomu nově dodatečných 90 dnů navrch zdarma. PS Plus také bude pro vlastníky PS4 existovat ve zkušební 14-denní verzi, v jejímž rámci si budete moci stáhnout ty zrovna nabízené hry zdarma. V nejbližší době se v rámci programu PS Plus za těch pár eur měsíčně neobjeví nic menšího než Assassins Creed 3! A pokud si koupíte PS4 hru DriveClub, dostanete za odměnu buď 3 měsíce členství PS Plus zdarma (USA) nebo 50% slevu na roční členství (Evropa), což je také atraktivní nabídka.

Startovní hrou na PS4 jinak bude konverze Minecraftu a, jak se už vědělo, také F2P War Thunder o bitvách z druhé světové války. Celkem dnes bylo ohlášeno okolo 20 PS4 her - mj. Everybody's Gone To The Rapture od tvůrců Dear Esther, Resogun (Housemarque), Shadow of the Beast, Rime či Hell Divers, o nichž najdete více na hlavní stránce EG.

Do konce letošního prosince má být na trhu 33 PS4 her a byli jsme ujištěni, že půjde o nejsilnější lineup v historii PlayStation - i díky snadnému a efektivnímu vývoji a silné podpoře od nezávislých tvůrců.

Přední first-party studia jako Naughty Dog (autoři The Last of Us), Media Molecule (LittleBigPlanet) a Santa Monica (God of War) dle slov šéfa Sony na konferenci momentálně pracují na nějakých nových hrách pro PlayStation 4, ale zatím o nich nebylo oznámeno nic bližšího.

Drtivá většina PlayStation 4 her bude podporovat funkci Remote Play na VITA, slíbila Sony, a doložila to demem bezvadně fungujícího Assassina 4, který tím pádem budete moci hrát přes domácí wifi i třeba v posteli ve svém pokoji, pokud bude zrovna obývák s televizí obsazen. Viz důkaz v novém videu:

Watch on YouTube

Když ještě zůstaneme u služeb, Twich.tv bude podporovat i PS4 (stejně jako Xbox One), z které tak budete moci streamovat ostatním nebo sledovat jeho kanály přes separátní aplikaci. Celkem má být na PS4 k dispozici přes 20 videoslužeb, které skutečně nebudou vyžadovat předplatné PlayStation Plus, na rozdíl od Xbox One. Potěší i fakt, že během hraní na PS4 konečně můžete poslouchat vlastní muziku, k jejímuž základnímu ovládání se dostanete snadno přes PS tlačítko na gamepadu (nehledě na službu Music Unlimited speciálně přizpůsobenou potřebám PS4).

Read this next