If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Grand Theft Auto 5 bylo ke stažení o měsíc dříve kvůli chybě Sony

Jak k tomu došlo a co to znamená?

Průšvih jak Brno. Uživatelé obchodu PlayStation Network s předobjednávkou se dnes časně ráno nestačili divit, když jim bez jakéhokoli upozornění dopředu byla nabídnuta možnost pre-loadu plné verze Grand Theft Auto 5 do jejich PS3.

Vinou nějakého nedopatření na straně Sony se nejočekávanější hra roku dostala na veřejně přístupnou verzi obchodu, odkud si ji mnozí majitelé PS3 téměř celou úspěšně stáhli.

Soubory GTA 5 mají velikost 18 GB a diskuse GTAForums se okamžitě zaplnila fotkami z průběhu stahování, než Sony chybu napravila a hru z PSN dočasně odstranila.

Tento únik neznamená, že by GTA 5 bylo možné již dnes hrát, protože v pre-loadu evidentně chybí nějaké klíčové soubory nutné ke spuštění, které se dostáhnou až dodatečně v oficiální termín 17. září. Když se o to uživatel pokusí, dostane jen hlášku, že "tento obsah není dostupný před datem vydání."

Standardně k takovým pre-loadům dochází např. týden dva před vydáním, ne s takovým předstihem. Vyplývá z toho ale, že data pro hru jsou už delší dobu uzavřena, ale teď budou neúměrně dlouho zbytečně zabírat místo na harddisku konzole.

Nemilé to pro Rockstar je zejména v tom, že programátoři či autoři budoucích modifikací se teď budou moci necelý měsíc hrabat ve zdrojových souborech GTA 5 a zjistit z nich některé nové informace o náplni hry nebo o její struktuře, co dosud měly zůstat utajeny. A že se takových nadšenců najde hodně, o tom u takové věhlasné série není pochyb.

Data jsou sice momentálně zakódovaná, ale autor nástroje OpenIV pro minulý díl už prý pilně pracuje na dekryptování souborů, které jsou v jiném formátu než minule. Může to mít dopad i např. na zahájení přípravy češtiny do dosud nepotvrzené PC konverze, kdy neoficiální překladatelé získají více času na lokalizaci textů.

Čím to až celé může eventuálně skončit, naznačil náš tématický článek, kterak byly kdysi objeveny skryté sexuální minihry Hot Coffee v San Andreas, které mohly zabránit uvedení na trh.

Achievementy z GTA 5 už utekly před pár dny jinou cestou.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments