If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Erotická interaktivní minihra je i v Grand Theft Auto 5

Odhaleny všechny vozidla i detaily o vedlejších aktivitách.

Zatímco včera to ještě bylo snesitelné díky krátkosti videí v článku, na který jen zde na EG klikly desítky tisíc z vás, dnes už se po úniku oficiálního knižního průvodce jedná o očividný spoiler. Přestože zde samozřejmě nebudeme vyjmenovávat všechny konkrétní detaily, nýbrž to vezmeme jen rámcově o věcech, které se u ostatních her standardně dozvídáme před vydáním oficiální cestou, někomu by to mohlo zkazit zážitek, pokud si chce vše objevit sám až při hraní, tudíž raději opatrně.

Striptérský klub

Největším překvapením je, že Rockstar si po aféře Hot Coffee u San Andreas opět koleduje o trable obsažením erotické minihry i do GTA 5, což dosud nikdo zvenčí netušil. Tentokrát však po pozvání legální striptérky, která vám oblečená do bikin soukromě v prémiovém patře klubu zatancuje na klíně a smíte se dotýkat jejího těla i s ní flirtovat. Oproti GTA IV tu bude cílem minihry zvýšení jejího ukazatele vzrušení, ale jen v povolených okamžicích, pokud neposlechnete, vyhazovač vás vyrazí před dveře. Když si předtím dáte jointa, už se vyhazovu nemusíte bát.

Případně s ní poté odjedete z klubu na hotel, ale následující dějství však má být ztvárněno už jen neinteraktivním filmečkem. Zdá se, že tuto aktivitu asi bude moci provozovat jen Trevor, ale některé tanečnice v klubu odmítnou jít s hostem domů. Vedle návštěvy striptérského klubu si můžete dívky, které znáte z některých vedlejších misí, přivolat i mobilem, kam vám od nich budou chodit jejich hanbaté fotky.

Náhodné události a potápění

Pamatujete si jinak z dřívějších preview, že ve hře se před vašima očima občas stanou "náhodné" události, např. když máte uchránit celebritu před dotírajícím paparazim? Z průvodce vyplynulo, že takových bude v GTA 5 celkem padesát, což je číslo, jaké asi nikdo nečekal. Mají se točit například okolo ochrany hranic, nehody na staveništi, vykradení bankomatu, opilých řidičů, opuštěných aut nebo zloděje kol.

Potápět se půjde až do hloubky 150 metrů pod hladinu, když budete shánět třicet roztroušených barelů. Na rozdíl od historického Assassins Creed 4 však nebudou sloužit k doplnění kyslíku z vzdušných kapes, protože zde máte k dispozici známou miniponorku a protože tyto barely s jaderným odpadem máte za úkol vylovit na břeh. Za každý obdržíte odměnu 23 tisíc dolarů, tudíž k zaplacení prvotní investice do speciálního doku, co se odemkne po určité misi, se vám vrátí za najití jen třetiny barelů.

Vozidla

Vozový park je podle uniklého průvodce tak jako v minulých dílech GTA obrovský a každý vehikl má nakonec vlastní parametry ve čtyřech oblastech: maximální rychlost, brždění, akcelerace, tažná síla. Souvisí to s tím, že tu osedláte i několik zemědělských strojů jak z Farming Simulatoru nebo bagry jak z Dead Rising 3. Dále různé typy autobusů, tank, letištní manipulační vozík, golfový vozík, řadu náklaďáků, mnoho typů motorek nebo čtyřkolky (přehled všech vehiklů zde).

Pokud jsme dobře počítali, celkem se v GTA 5 dá létat se 17 typy letadel nebo vrtulníků, řádově každý stojí vždy pár milionů dolarů. Některé z nich, stejně jako vybraná auta, disponují speciálními režimy (např. turbo), dodatečnými zbraněmi nebo first-person pohledem pro snažší míření. Jiná vám zase po zakoupení zpřístupní novou budovu, např. hangár.

Nemovitosti, zbraně a další vedlejší aktivity

A když už je řeč o těch budovách, stojí za zmínku, že těch zakoupitelných nemovitostí, které vám pak budou každý týden vynášet peníze, se na mapě nachází zhruba třicet. Vybrané z nich budou přístupné jen určité postavě, jiné všem. Od těch menších jako garáž, přes větší typu kina nebo prodejní stánky, až po mezinárodní letiště (!) nebo golfové hřiště.

Co se týče zbraní, i tady je nabídka velice bohatá a liší se od sebe mírou zranění, které způsobují, rychlostí palby, přesností a dostřelem. Na většinu z nich můžete namontovat vylepšení v několika oblastech, např. světlo, dalekohled nebo přeměnit jejich části do jiných barev (přehled zbraní zde).

Zábavu jinak prodlouží i plnění achievementů, hledání padesáti částí vesmírné lodi po mapě nebo sbirání stejného počtu výstřižků z novin, které při úspěšném složení poskytnou vodítko k dopadení masového vraha. Má tu ještě někdo pochybnosti o gigantické náplni GTA 5...?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments