Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Valve představili Steam ovladač

S šestnácti tlačítky v obýváku nahradí myš s klávesnicí.

Po pondělním SteamOS a středečním zopáknutí starých informací o sestavách v různých konfiguracích dnes Valve přišli s posledním svým oznámením, kterým je Steam Controller.

Tedy ovladač disponuje úplně novými technologiemi ušitý na míru potřebám Valve a od těch standardních konzolových se dost liší. Důvodem je to, aby s ním šly hrát některé žánry rozšířené hlavně na PC, jako jsou real-time strategie, vesmírné tahovky či nezávislé kousky, a to pěkně z gauče uprostřed obýváku. Takže už nebudete potřebovat klávesnici a myš, jejichž držení v pohodlném křesle přeci jen vždy bývá trochu opruz, i pokud máte bezdrátové.

"Duální trackpady ve vysokém rozlišení umožňují výrazně vyšší přesnost vstupu ze strany hráče než dosavadní gamepady. Uživatelé Steamu, kteří jsou zvyklí na způsoby ovládání z PC, to budou mít jako náhražku myši," uvedli Valve po více než ročním výzkumu a vývoji. Trackpady, které svým tvarem trochu vypadají jako mixážní DJský pult na gramofonové desky, při silnějším zmáčknutí fungují i jako tlačítka.

Našince může potěšit, že Valve v oficiálním ohlášení jmenovali a linknuli i českou hru Euro Truck Simulator 2, která se s ním bude šikovně hrát. Stejně jako třeba first-person střílečky zakládající si na přesnosti míření v rozlehlém prostoru nebo jakékoli hry sázející hlavně na myš.

Každé z celkem šestnácti tlačítek, včetně dvou na zadní straně, prý je na ovladači rozmístěno dle frekvence jeho používání při hraní. Uprostřed se pak nachází malá dotyková obrazovka jako na PS4 DualShocku 4. Výhodou tohoto prostoru je samozřejmě to, že dovolí široký počet činností hráči, aniž by museli mačkat fyzická tlačítka, ale zmáčknout půjde kupodivu i tato obrazovka.

Steam Controller má podporovat všechny hry z katalogu Steamu prostřednictvím tzv. Legacy módu, kdy se bude pro hru tvářit jako myš a klávesnice, které už tím pádem v obýváku nebudou překážet. Další možnosti ovladače využití záleží prý jen na vývojářích her, nebo na fanouškovské komunitě, která si to může přes konfigurační nástroj přizpůsobit pro své oblíbené hry, jak je libo.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments