Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Carmack: Rozhraní Mantle mohou výrobci konzolí bojkotovat

Co by bylo přínosem pro hráče i tvůrce, se vůbec nehodí do krámu MS a Sony.

V pondělí jsme psali o novém grafickém rozhraní Mantle, které by na přelomu roku mohlo přinést revoluci pro PC hraní.

AMD i někteří přední vývojáři si od něj slibují, že i díky sdíleným knihovnám dovolí snazší konverze nextgen her na PC a že díky optimalizovaným ovladačům výrazně stoupne výkon v PC hrách. Jenže to, co se koncovým hráčům či vývojářům může zdát jako geniální nápad, se nemusí moc hodit do krámu někomu jinému. Ano, hádáte správně, jsou to výrobci konzolí.

Upozornil na to ve svém twitterovém komentáři grafický guru John Carmack, který se nyní angažuje u 3D brýlí Oculus Rift: "AMD má s Mantle zajímavou příležitost, když vyhrálo dodávání čipu do obou konzolí. Avšak pochybuji, že by tuto aktivitu Sony a Microsoft nějak podporovali."

Carmack by se dle svých slov ani moc nedivil, kdyby výrobci Xbox One a PlayStation 4 spíš přistoupili k Mantle nepřátelsky. Jeho rozšíření by totiž mohlo hodně pomoci SteamBoxu, což je přesně proti zájmům Microsoftu a Sony, kteří v něm mají nebezpečného konkurenta v boji o ovládnutí obýváku. A pro Microsoft to je ještě druhý soupeř s vlastním operačním systémem SteamOS pro PC.

Mantle se podobá staršímu Glide na 3Dfx tím, že tvůrcům poskytuje hlubší přístup ke grafickém čipu stejně, jako to standardně funguje u konzolí. Oproti tomu DirectX a OpenGL jsou rozhraními tzv. vysoké úrovně, které se spíš zaměřují na generické optimalizace a kompatibilitu napříč širokým spektrem grafických čipů, ale tím pádem nemohou poskytnout tak vysoký výkon ve hrách.

PC by se s rozmachem řešení Mantle výrazně přiblížily konzolím, ačkoli mají vícero různých HW konfigurací, díky založení na tzv. architektuře Graphics Core Next jako PlayStation 4 a Xbox One. Jenže konzole se jistě budou chtít co nejvíce odlišit od PC, aby oproti němu nabízely nějaké výhody.

"Ano, široké prosazení Mantle by rozhodně hodně pomohlo Steamboxu s přísunem spousty AAA obsahu," dodal Carmack. Jak známo, Steambox od Valve podporuje jak AMD, tak Nvidia.

Read this next