If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

V Polsku se prodalo pětkrát více kusů GTA 5 než u nás

Suplují to nadšenci, kteří už ukazují češtinu v xboxovce.

Vlastní zpráva - Dosud se všeobecně mělo za to, že polský herní trh je zhruba třikrát větší než ten český. Odpovídalo to i téměř čtyřicetimilionovému počtu obyvatel našich severních sousedů. Avšak jak se ukazuje, zřejmě ten rozdíl ve skutečnosti bude ještě o něco větší a nezbývá než přiznat, že jsme ve srovnání jen malý bratříček.

Grand Theft Auto 5 se totiž v Polsku za úvodní týden prodalo 100 tisíc kusů (za úvodní den 60 tisíc), což je u ryze konzolové hry na podmínky střední Evropy něco neuvěřitelného. Upozornili nás na to kolegové z tamní pobočky Eurogameru.

Jedná se o nejrychleji prodávanou hru v historii polského (dříve převážně PCčkového) herního trhu, čemuž odpovídá i bezprecedentní zájem zákazníků o půlnoční prodej, jak o něm mluví zástupci obchodního řetězce MediaMarkt/Saturn.

U nás se prodalo "jen" 20 tisíc kusů GTA 5 pro PS3/X360, tedy pětkrát méně než v Polsku, přesto šlo o nečekaný rekord. Mimochodem, těch 20 tisíc jsou navíc součtem ČR a Slovenska.

Je to jasný argument, proč se Rockstar v Polsku rozhodl realizovat oficiální lokalizaci a u nás ji nepovolil, ačkoli o ni zdejší Cenega vloni též hodně usilovala. Matematika z finanční kalkulace a předpovědi prodejů je v tomto neúprosná, zvlášť z nezaujatého pohledu ze zahraničí.

"Musím říct, že existence polské verze u takové hry je něco mimořádného. A překlad se opravdu velmi vydařil! Sami dobře víte, jak obtížná je angličtina právě v GTA 5, takže s titulky fantastická práce," řekl nám k tomu dnes šéfredaktor polského EG Zbigniew Jankowski.

Domácí hráči tak budou odkázáni na neoficiální češtinu, jejíž příprava již je v plném proudu. Nadšencům se nějakým způsobem povedlo dostat české texty, dokonce včetně kompletní diakritiky do xboxového GTA 5, dokazují následující nová videa z už přeloženého úvodu hry. Více informací o ambiciozním projektu na jejich Facebooku, podle nějž měli koncem září hotovo 100% fontů, 8% textů a 5% korektur. Držíme palce.

Cover image for YouTube video[Gameplay] GTA V CZ Část 2
Cover image for YouTube video[Gameplay] GTA V CZ Část 1

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments