If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dabéři GTA 5 brání hru proti lidem, co ji obviňují ze zbytečného násilí

A mají pár zajímavých postřehů.

Grand Theft Auto 5 bude, zdá se, nejprodávanější hrou vůbec, takže si jí začínají všímat také mainstreamová média. A když si mainstreamová média všímají GTA, samozřejmě musí přijít řeč na násilí a musí se mluvit o tom, proč je tak úspěšná hra, ve které hrajete psychopatické sociopaty zabíjející lidi.

Na obranu hry ale přišli všichni tři dabéři hlavních postav a každý k tomu řekl velmi zajímavý názor.

Ned Luke, který dabuje Michaela, říká: "Každý, kdo chce něco o té hře říkat a vůbec ji nehrál, by měl držet pusu. Nejvíc se mluví o tom, že idealizuje násilí. Není to pravda. Stačí se podívat na mojí postavu. Michael je boháč, ale je to troska. Neustále bojuje se svými životními rozhodnutími. Snaží se být dobrým člověkem, ale nedokáže to. Je důležité dívat se na ty postavy, na jejich vztahy, na humor. Na ironii a satiru, které v té hře je. To je další důležitá věc - to si všichni myslí, že je tam vše myšleno vážně?"

Srovnání dabérů s hrdiny hry

Steven Ogg, který namluvil postavu Trevora, zase říká: "Stačí se podívat na televizi. V Breaking Bad byla epizoda, kdy chlápkovi vybuchla půlka obličeje. Je tam spousta takových věcí, ale na videohry se rádo ukazuje."

Shawn Fonteno, hlas Franklina, jeden čas žil dost podobně jako jeho předobraz. Ale teď už je rád, že nemusí nic takového prožívat ve skutečnosti, ale může ve hře u televize. "Znám lidi, kteří žili podobně násilný život, a když hrají GTA, chápou, co se tam děje. Jsou už ale šťastní, že to mohou hrát jako hru, vybouřit se v ní a nedělat to ve skutečném životě. Zajímavé také je, že si lidé hned myslí, že je GTA pro děti, protože je to videohra. Kdyby to byl film, je všem hned jasné, že jsou filmy pro dospělé a pak pro děti. Jenže tohle je taky hra jenom pro dospělé. Pokud ji hraje dítě, je to na jeho rodičích."

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments