If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Assassins Creed 4 i Battlefield 4 se prodávají hůře než minulé díly

Co za to může? A kopíruje stav ze zahraničí i ČR?

Indikovaly to už různé náznaky v minulých týdnech a dnes se to naplno potvrdilo po zveřejnění prodejnosti z Velké Británie. Letošní díly velkých předvánočních AAA her se prodávají hůře než minulé díly.

Assassins Creed 4 (recenze) je tedy méně žádaný než loňský Assassins Creed 3, a Battlefield 4 (recenze) se prodává hůře než před dvěma lety Battlefield 3. Jinými slovy, nepodařilo se jim dopředu sesbírat tolik předobjednávek nebo zaujmout tolik zákazníků za úvodní dny na trhu. Důležité je dodat, že toto srovnání se týká jen krabicovek. Pokud by se započítaly i digitální plné verze z PlayStation Store, je klidně možné, že by výsledek byl jiný.

Přesto obě tyto novinky minulého týdne dokázaly vystoupat na čelo žebříčku, kterému tak trůní karibský Edward. FIFA 14 je třetí, GTA 5 zůstává čtvrté, Batman: Arkham Origins pátý a další debut, Football Manager 2014, skončil šestý. I jeho potkal meziroční pokles zájmu o 7 % oproti minulému ročníku.

Zda stejná situace panuje i v České republice, to se oficiálně neví, ale je docela pravděpodobné, že i u nás mohou krabicovky AC4 a BF4 frčet o něco méně než jejich předchůdci, tak jako v Anglii. EA Czech k tomu jen nedávno řekli, že střílečka měla mít více předobjednávek než BF3 a v páteční tiskovce neurčitě dodali: "První prodejní čísla ukázala, že co do hráčského zájmu je tento titul pro hráče v Česku minimálně stejně zajímavý, jako tomu bylo v případě třetího dílu.". Na odpověď ConQuestu čekáme.

Za důvody menší poptávky po nových dílech velkých sérií se všeobecně považuje vyčkávání na novou generaci konzolí a koupení her případně až na ně. Viníkem může být i tzv. efekt GTA 5, které předtím vysálo veškeré peníze z herního trhu nebo prostě znudění hráčů chrlením příliš mnoha pokračování v krátkém horizontu. Někteří komentátoři to svádí i na přehnaný odklon Assassina od původní vražedné série nebo naopak málo inovacím v Battlefieldu 4 oproti dílům s trojkou v názvu, které byly u obou her určitě mnohem očekávanější i revolučnější.

Půlhodina ze singlu BF4

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed IV: Black Flag

Video Game

Battlefield 4

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments