Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Hrát na PS4 začnete desítky vteřin po vložení do mechaniky

Kolik to přesně trvá času u Knack a Killzone: Shadow Fall?

Zdá se, že rychlost spouštění her bude patřit mezi oblasti, kde může mít PlayStation 4 nad Xbox One podstatně navrch. Na něm můžete obvykle začít hrát až po nainstalování 50% herních dat, což podle raných zkušeností v případě Call of Duty: Ghosts znamená nakopírování 20 GB na harddisk trvající mnoho minut.

Oproti tomu na PS4 budete moci začít hrát Knack "řádově desítky vteřin" po vložení disku do mechaniky. Tvrdil to architekt konzole a autor této plošinovky Mark Cerny v rozhovoru pro Kotaku na aktuální novinářské akci v New Yorku (recenze 37-gigového Knacka vylezou na internetu už zítra a pak ho asi úsměv rychle přejde...)

"Oproti staré generaci konzolí probíhá celý proces od vložení hry do konzole do zahájení hraní opravdu hladce. V Killzone: Shadow Fall nemáme žádné loadovací obrazovky mezi levely, což je výjimečný technický výkon. Když jsme s tímto nápadem začínali, nebyli jsme přesvědčeni, že to vůbec bude možné," prohlásil zase ředitel holandského studia Guerilla Games pro Polygon.

Tuto jejich sci-fi střílečku začnete sami hrát přesně 2 minuty a 44 vteřin od vložení disku do mechaniky. Během této doby spatříte úvodní, půldruhé minuty dlouhý filmeček o událostech minulého dílu a vytvoříte si svůj profil, zatímco na pozadí se budou kopírovat data pro úvodní hratelný level. V menu hry se ještě předtím ocitnete za 30 vteřin.

Včerejší video z Killzone: Shadow Fall

Tvůrci chápou loadovací obrazovky jako retro záležitost, na které si hráči v uplynulých letech zvykli, že musejí čekat, než se něco nahraje. I v případě zakoupení digitální verze Killzone se nejprve stáhnou úvodní dva levely, ty pak hned můžete začít hrát a na pozadí se vám budou stahovat data pro zbytek hry, což na rychlém internetu má být nepostřehnutelné.

Samozřejmě takto to nebude fungovat úplně u všech her na PS4, Guerrilla Games zde těžili z těsného partnerství se Sony a toho, že jsou first-party titulem exkluzivně jen pro tuto konzoli. U ostatních her na PS4 loadovací obrazovky budou, stejně tak tam může instalace trvat mnohem déle jako na Xbox One.

"Funguje to tím způsobem, že ihned po vložení disku do konzole se (ještě bez jakékoli vaší aktivity) nacachuje určitý objem dat na hardisk, díky čemuž můžete na PS4 začít hrát skutečně brzy," vysvětlil Mark Cerny ze Sony. Budete proto muset častěji kontrolovat, kolik vám zbývá volného místa na harddisku i požadavky her na krabičce. V Sony prý uvažovali, že by kvůli této funkci automaticky mazali ty hry, které jste delší dobu nepustili, ale pak si to rozmysleli a nechali to na uživatelích. Instalace na PS4 je povinná u každé hry, konzole prý není navržena na streamování dat z Blu-Ray mechaniky (na rozdíl od PS3/X360) kvůli její pomalejší rychlosti oproti načítání z harddisku.

Coop video z Knack

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Killzone: Shadow Fall

PS4

Knack

PS4

Related topics
PS4
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments